;

Alternatywny dodatek do każdego obiadu – frytki z marchewki


Lubicie marchewkę?

Ja uwielbiaaam. :) Pewnie pojawia się na Waszych talerzach w formie surówek, tradycyjnej marchewki na gęsto,
a ja chciałabym Was przekonać do marchewki z piekarnika, w formie… marchewkowych frytek.

Takie frytki świetnie będą pasowały  np. do burgerów, burgerów ze szpinakiemkotletów ziemniaczanych, czy innych dań z piekarnika, np. faszerowanej cukinii.

Jest to z pewnością zdrowsza wersja tradycyjnych frytek, ale zapewnię Was,
że to nie tylko zwykła pieczona marchewka, mój sekret to… tymianek i sok z cytryny. ;)

carrot chips recipe

Potrzebne składniki:

(dla 2 osób)
  • 3 duże marchewki
    (lub 5 niewielkich)
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól morska gruboziarnista
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej harissy*

*można stworzyć samemu dodając po szczypcie: kolendry, papryki w proszku, kminu rzymskiego, chilli, czosnku

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
  2. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki ok. 1 cm. grubości.
  3. Pokrojoną marchewkę wkładamy do worka foliowego (lub dużej miski)
    wlewamy olej, sok z cytryny i przyprawy,
  4. Dmuchamy do środka (jak balon :)), skręcamy i wstrząsamy workiem,
    aby przyprawy otoczyły marchewki.
  5. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20-25 min.

frytki z marchwi

Smacznego! ;)

W tle pieczone kapelusze pieczarek, możecie nafaszerować je np. kaszą jaglaną z podsmażoną cebulką.

(Visited 5 982 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!