;

Bakłażan na grzędzie


Bakłażany smażone polubiłam odkąd pierwszy raz pojawiłam się w Bułgarii, nie ma nic smaczniejszego niż po prostu bakłażan smażony na oliwie, podany z  gęstym jogurtem naturalnym i przeciśniętym czosnkiem. Chyba żaden faszerowany go nie pobije. :) Z racji tego, że ostatnio zaopatrzyłam się w otręby żytnie postanowiłam trochę go urozmaicić.

 

Potrzebne składniki:

  • bakłażan
  • otręby żytnie
  • oliwa
  • sól
  • czosnek suszony w płatkach
  • młode ziemniaki (drobne jak orzechy włoskie)
  • kilka liści sałaty
  • jogurt naturalny (ew. jogurt wegański)
  • 3-4 ząbki czosnku

 Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokroić wzdłuż, w plastry o grubości 0,5 cm.
  2. Rozłożyć na ręczniku papierowym i posolić.
  3. Po 15 minutach osuszyć plastry ręcznikiem papierowym.
  4. Obtaczać w otrębach żytnich z pokruszonymi płatkami czosnku suszonego.
  5. Smażyć na oliwie z obydwu stron.
  6. W międzyczasie ugotować młode ziemniaki, uprzednio oczyszczone gąbką, nieobrane!
  7. Jogurt naturalny wymieszać z posiekanymi drobno ząbkami czosnku.
  8. Ugotowane ziemniaki wykładać na liście sałaty i obłożyć płatami usmażonego bakłażana.
  9. Polewać sosem jogurtowym i wcinać! ;)
(Visited 401 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!