;

Bezglutenowe babeczki karobowe



Prób bezglutenowych wypieków miałam wiele, te w końcu wyrosły i wyszły całkiem przyzwoite, dmuchane i kruche babeczki z odrobiną czekolady belgijskiej i aromatem karobowym. Choć wiem już na pewno, że przy kolejnym razie dodam trochę więcej oleju.

 

karobowe bezglutenowe

Potrzebne składniki:

(14 szt. )

  • niepełna szklanka mąki kukurydzianej
  • niepełna szklanka mąki gryczanej
  • płaska mała łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżki karobu

 

  • 1 duży banan (rozgnieciony widelcem)
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego (proponuję dodać z 4 łyżki więcej)
  • 3/4 szkl. mleka ryżowego
  • 2 jajka z wolnego wybiegu (białka ubijamy osobno)
  • 2-3 rzędy czekolady belgijskiej bez cukru (ja użyłam takiej klik.)

Przygotowanie:

 

  1. Piekarnik nagrzewamy do 150-160 st. C.
  2. Do rozgniecionego banana dodajemy olej, mleko ryżowe, 2 żółtka i ubite (z odrobiną soli) białka, całość delikatnie mieszamy.
  3. Kroimy drobno lub kruszymy czekoladę.
  4. Mąki z sodą, czekoladą i karobem łączymy ze sobą i stopniowo dosypujemy do mokrych składników.
  5. Mieszamy całość (niezbyt dokładnie) łyżką.
  6. Napełniamy foremki i wstawiamy na 25 min. do piekarnika na przedostatnią półkę.
  7. Pozostawiamy babeczki w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 10 min.

 

Babeczki świetnie smakują posmarowane gęstym jogurtem.

babeczki karobowe
Smacznego! 

 

 

(Visited 1 316 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!