;

Białe szparagi w sosie serowym z tofu


biale szparagi z sosem
Sezon na szparagi na szczęście jeszcze trwa, ale zbliżamy się już niestety do końca.

Dziś wyjątkowo szparagi białe, po które przyznam się – sięgam dość rzadko, ze względu na to, że naprawdę trudno kupić tę odmianę szparagów nie trafiając na poprzerastane, włókniste pędy. W tym pęczku i takie się niestety znalazły.

Wiecie, że szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków? ;)
Drogie Panie, Panowie – może to dobry pomysł na dzisiejszy obiad? ;)

Potrzebne składniki:

  • pęczek białych szparagów (ok. 500 g)
    (łyżka soku z cytryny + łyżeczka ksylitolu)
  • garść świeżego szpinaku (ok. 100 g)
  • 100 g tofu naturalnego
  • pęczek natki pietruszki (z łodyżkami)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok  cytryny (3 łyżki)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • czubryca (3-4 łyżeczki)
  • sos sojowy (2-3 łyżki)
  • pieprz czarny
  • 50-100 ml wody

    szparagi białe w zielonym sosie

    Przygotowanie:

(porcja dla 2 osób)

  1. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek (ok. 3 cm.) i obieramy pozostawiając 1 cm. u góry nieobrany.
  2. Wrzucamy do wrzątku z dodatkiem soku z cytryny i ksylitolu.
  3. Gotujemy 5-7 min.
  4. Na patelnię wrzucamy świeży szpinak, podlewamy odrobiną wody, skrapiamy cytryną i dorzucamy posiekane ząbki czosnku.
  5. Gdy woda odparuje dodajemy rozkruszone w dłoniach tofu, całość przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i czubrycą. Lekko podsmażamy.
  6. Zdejmujemy z ognia, gdy wystygnie – blendujemy w kielichu na gładką masę, dodając po łyżce oleju i wody.
  7. Do kielicha dorzucamy porwaną w dłoniach natkę pietruszki.
  8. Wszystko miksujemy na gładką masę, dodają pozostały olej i wodę.
  9. Sos można podgrzać na patelni ze szparagami, lub polewać gorące szparagi.
    Uwaga! Sos szybko gęstnieje. ;) Można rozcieńczyć wodą.

szparagi biale z sosem z tofu
Smacznego!

(Visited 1 491 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!