;

Błyskawiczne racuchy z powidłami (razowe)


Na drugie śniadanie? Na poprawę humoru, w taki pochmurny dzień jak dziś?
Pomysł na przygotowanie tych racuchów zrodził się w mojej głowie podczas ogromnej ochoty na coś słodkiego. ;)
Dlaczego warto je przygotować? Bo są razowe, posiadają dużo błonnika, są bez cukru i nie smażymy ich na dużej ilości oleju!

Razowe racuchy

racuchy blyskawiczne z maki razowej

Potrzebne składniki:

  • 250 ml kefiru (bez mleka w proszku!)
  • 1 jajo od szczęśliwej kurki
  • 1 jabłko
  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej (ja użyłam 3 zboża)
  • 1/2 szkl. płatków owsianych górskich
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

    Przygotowanie:

    Jabłko ścieramy (ze skórką!) na grubych baśkach, dodajemy kefir, jajko, wszystko mieszamy i dosypujemy mąkę z sodą i płatkami oraz olej (całość mieszamy bez pomocy miksera, niezbyt dokładnie – dzięki temu racuchy będą pulchne).
    Smażymy na patelni do naleśników (przy pierwszym rzucie na patelni rozgrzewamy kroplę oleju).

    Ja dla smaku smarowałam wierzch racuchów powidłami z jagody kamczackiej z limonką (Primavika)

    Smacznego!

(Visited 4 188 times, 9 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!