;

Botwinka na jarzynowym wywarze



Dziś zapraszam na botwinkę. ;)

 

Potrzebne składniki:

  • wywar: marchewka, pietruszka, kawałek selera, pół cebuli, liść laurowy, ziele angielskie
  • pęczek botwinki
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • sok z cytryny
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki śmietany/jogurtu
  • świeży lubczyk
  • pieprz czarny mielony
  • sos sojowy
  • opcjonalnie: 2 łyżki soku/koncentratu z buraków

    Przygotowanie:

  1. Posiekane jarzyny gotujemy w 0,5 l wody przez 10 min.
  2. Następnie dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe, gotujemy na małym ogniu przez 5 min.
  3. W osobnym garnku gotujemy na małym ogniu botwinkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, łącznie z liśćmi przez ok. 15 minut.
  4. Ugotowaną botwinkę i ziemniaki (wraz z wodą) dodajemy do naszego wywaru z jarzyn.
  5. Dodajemy soku z połowy cytryny, wciskamy czosnek, przyprawiamy lubczykiem i pieprzem oraz kilkoma kroplami sosu sojowego.
  6. Zdejmujemy zupę z ognia, wlewamy kilka łyżek letniej zupy do kubka i mieszamy ze śmietaną, całość wlewamy z powrotem do garnka.

*jeśli wywar z botwiny nie będzie zbyt intensywny, możemy dodać odrobinę koncentratu/soku z buraków.

Możemy podać z kleksem śmietany/jogurtu.

Smacznego!

(Visited 3 539 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!