;

Bułgarski sacz (сач)



Za oknem coraz cieplej, promienie słoneczne przywołują wspomnienia i zapachy kulinarnej Bułgarii.

A ja zdradzam przepis na bułgarski sacz (сач), brzmi tajemniczo, ale gwarantuję – wykonanie tego dania nie jest trudne.

Potrzeba nam tylko kilku warzyw, dobrej oliwy i bułgarskiej czubrycy.

Ważne jest także naczynie, Bułgarzy sacz podają w żeliwnym naczyniu, prosto z ognia.

Ja sięgam po bułgarskie gliniane naczynie i posiłkuję się piekarnikiem.

 

bulgarski-sacz1

 

Potrzebne składniki:

(dla 2-3 osób)

  • 1 cukinia
  •  1 niewielki bakłażan
  • 1 pomidor
  • 2-3 duże pieczarki
  • 3 niewielkie ziemniaki
  • 1 cebula
  •  1 większa marchewka
  • papryka podłużna zielona, bądź nasza polska biała
  • oliwa z oliwek
  • czubryca

Ja od siebie dodaję jeszcze „ubrane” ząbki czosnku oraz kurkumę. :)

sacz
Przygotowanie:

  1. Bakłażany i cukinie kroimy wzdłuż, marchewkę w słupki, cebulę w plastry, pomidora kroimy na pół, kapelusze pieczarek pozostawiamy w całości, ziemniaki na mniejsze połówki, paprykę wzdłuż lub w krążki.
  2. Do nasmarowanego oliwą naczynia układamy kolejno bakłażany, cukinie, ziemniaki, paprykę, skrapiamy całość oliwą, przyprawiamy czubrycą, dorzucamy marchewkę, cebulę i połówkę pomidora, z 2-3 kapelusze pieczarek (taką ilość zazwyczaj podają Bułgarzy ), całość ponownie skrapiamy oliwą i przyprawiamy.
  3. Naczynie wstawiamy do piekarnika na 170-180 st. C (na przedostatnią półkę piekarnika), na ok. 45-60 min.  Jeśli zależy nam na czasie przykrywamy naczynie, czego nie polecam, bo warzywa puszczą zbyt dużo wody, a tym samym uduszą się, a nie upieką i stracą  na sprężystości.

 

Poniżej przedstawiam oryginalnie podany sacz w jednej z bułgarskich restauracji. Zamawiając miskę sałatki szopskiej, chlebek pita, ze spokojem możemy najeść się do syta (nawet w 4 osoby!).

 

sacz-oryginal

Mmm… tęsknię za takimi kolacjami. :)

Smacznego!

 

 

Czubryca:

Czubryca, jak niektórzy uważają, nie jest mieszanką wielu ziół! Jest jedną rośliną, choć można ją mieszać z innymi przyprawami tworząc mieszanki.
Czubryca jest ziołem o drobnych jasno-zielonych listkach występująca na Bałkanach, choć biologicznie jest zbliżona do naszego cząbru ogrodowego to jednak o całkowicie innym smaku i zapachu.

Do czubrycy zielonej, aby uzyskać jej genialny i niesamowity smak Bułgarzy dodają małą ilość soli morskiej i czosnku tworząc „szarena sol”. *

Bułgarzy czubrycy używają głównie do zup, fasoli, zapiekanek.

 

(Visited 1 427 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!