;

Chłodnik inspirowany bułgarskim taratorem


chlodnik na maslance z ogorkiem
Podobno to ostatni tak upalny dzień w tym roku, dlatego chciałabym się podzielić z Wami przepisem na długo zapowiadany chłodnik na maślance.

Inspiracją był uwielbiany przeze mnie bułgarski tarator, jednak nie zabrakło polskich akcentów. ;)

Niezbędne składniki w przypadku bułgarskiego taratoru to jogurt + ajran (sfermentowany napój mleczny), ogórki, czubryca [bg: czubrica] (tradycyjna bułgarska przyprawa) oraz  orzechy włoskie.

Potrzebne składniki:
(3 porcje)

  • 700 ml maślanki
    (ja użyłam zapomnianej już maślanki z woreczka! :))
  • 4 ogórki gruntowe
    (lub dwa szklarniowe)
  • 4 rzodkiewki
  • 1 mały burak podłużny
    (lub młody botwinkowy)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka octu winnego
  • garść szczypiorku
  • garść orzechów laskowych
  • czubryca
  • oliwa
  • sól morska

chlodnik na upaly

 

Przygotowanie:

  1. Połowę obranych ogórków trzemy na drobnych oczkach, drugą połowę na dużych.
  2. Obrany czosnek siekamy drobno i dodajemy do ogórków, solimy i mieszamy.
  3. Na drobnych oczkach trzemy rzodkiewkę i obranego buraka, dodajemy łyżkę octu winnego.
  4. Całość zalewamy maślanką, przyprawiamy czubrycą i dokładnie mieszamy.
  5. Chłodnik będzie smaczniejszy, kiedy wszystkie smaki przegryzą się przez chwilę w lodówce.
    (choć dla mnie najsmaczniejszy jest następnego dnia!)
  6. Podajemy w miseczkach z posiekanymi orzechami i szczypiorkiem oraz kroplą oliwy, jak to w zwyczaju mają Bułgarzy. :)

chlodnik z burakiem i ogorkiem na upaly

chlodnik jak tarator bulgarski

Smacznego!

 

 

(Visited 521 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!