;

Chłodnik ze szpinaku



Masz dosyć szpinaku z jajkiem? Chłodnik z botwinki, rzodkiewki, to dlaczego nie ze szpinaku? Sposób na szybki, pożywny, orzeźwiający obiad zwłaszcza w gorące dni. ;-) 

W takiej odsłonie szpinaku chyba jeszcze nie przyswoiliście, prawda? W takim razie najwyższy czas to nadrobić!

chlodnik ze szpinaku

Potrzebne składniki:

(3 porcje)

  • 250 g szpinaku
  • 400 g kefiru (warto zwrócić uwagę aby nie zawierał mleka w proszku)
  • 200 g zsiadłego mleka (jak wyżej)
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół pęczka koperku
  • 1 duży ząbek czosnku (lub dwa niewielkie)
  • grzanki z ciabatty
  • sól, pieprz, czerwona czubryca

 Przygotowanie:

  1. Szpinak podgotować na patelni, z niewielką ilością wody. (5-10 min.)
  2. Gdy szpinak przestygnie, szatkujemy go( nie za drobno), dodajemy kefir i zsiadłe mleko, całość mieszamy dokładnie.
  3. Następnie dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek i pokrojony w drobną kostkę czosnek.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem i czubrycą.
  5. Wstawiamy na 10 minut do lodówki.
  6. Podajemy z grzankami z ciabatty, posiekaną rzodkiewką, lub szczypiorkiem.

Smacznego!

(Visited 569 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!