;

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym 1


Wszystko powoli budzi się do życia, lada moment wszystko się zazieleni, a już dziś zaserwuję Wam odrobinę zieleni na talerzu. :)

salatka z czarnymi oliwkami

Sałatka sfotografowana w wieczornym świetle – nie da się ukryć, mimo wszystko proponowałabym przygotowanie jej np. na śniadanie, niekoniecznie na kolację, z racji tego, że jest dosyć ciężkostrawna.

Potrzebne składniki:

  • seler naciowy
  • ogórek zielony
  • ziarna słonecznika
  • ser bałkański/solankowy/feta (wedle uznania, oby z podpuszczką mikrobiologiczną ;))
  • czarne oliwki
  • sok z cytryny
  • grubo mielony pieprz czarny

Obranego ogórka kroimy wzdłuż na 4 części i kroimy w ok. 2 cm. kawałki, podobnie z selerem naciowym, następnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Dodajemy uprażony na suchej patelni słonecznik, pokrojone w plastry oliwki oraz pokruszony w dłoniach ser, podajemy z świeżo mielonym pieprzem.

chrupiąca sałatka

Smacznego! ;)

 

 INNY PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SELEREM NACIOWYM -> KLIK

 

Słów kilka o właściwościach:

Słonecznik – bogaty w wapń, fosfor, witaminę D, miedź i cynk.

Pomaga w prawidłowym rozwoju kości i wspomaga odporność. *

Czarne oliwki – bardziej wartościowe niż zielone, decydują o tym ich późniejsze zbiory. Są skarbnicą drogocennego tłuszczu, bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo oraz witaminy z grupu B, prowitaminę A oraz witaminę C i E.

Uwaga! kaloryczne – Jedna mała (ok. 3 g) oliwka to 3–4 kcal. *

 

*D. Grupińska – „Wiosna. Żyj zgodnie z porami roku”

 

(Visited 3 200 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!