;

Łódeczki z cukinii faszerowane kaszą gryczaną 7


Cukinię można faszerować na różne sposoby, ja najchętniej sięgam po różnego rodzaju kasze i nigdy nie pozbywam się wydrążonego miąższu z cukinii! Pamiętajcie, w kuchni nie może się nic zmarnować. ;)

cukinia feszerowana kasza gryczana

*bez dodatku sera camembert jest to przepis wegański

 

Potrzebne składniki:

porcja dla 2 osób

  • 2 małe cukinie
  • 100 g kaszy gryczanej
  • garść pestek słonecznika
  •  1/2 papryki czerwonej
  •  100 g pieczarek
  •  1 cebula
  •  3 ząbki czosnku
  •  3 łyżki przecieru pomidorowego
  •  2-3 łyżki sosu sojowego
  •  oliwa z bazylią
  •  papryka ostra w proszku
  •  pieprz syczuański
  •  świeża natka pietruszki
  • (opcjonalnie) 60 g sera camembert z podpuszczką mikrobiologicznąfaszerowane cukinie

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną gotujemy 15 min. w osolonej wodzie.
  2. Cukinie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy przy pomocy dużej łyżki.
  3. Wydrążony miąższ siekamy drobno.
  4. W drobną kostkę kroimy pieczarki, cebulę oraz paprykę.
  5. Ugotowaną kaszę prażymy na suchej patelni wraz ze słonecznikiem i sosem sojowym.
  6. Po chwili dodajemy posiekany miąższ z cukinii, pieczarki, cebulę i paprykę, skrapiamy lekko oliwą z dodatkiem bazylii. Całość dusimy przez chwilę, aż odparuje większość wody.
  7. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy ostrą papryką w proszku oraz pieprzem syczuańskim (wedle uznania).
  8. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Przygotowany farsz nakładamy suto do naszych łódeczek.
  9.  Wykładamy łódeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 40-45 min. w 180 st. C. na przedostatniej półce piekarnika.
  10. Jeśli zdecydujemy się na dodanie sera camembert to 10 minut przed końcem przykrywamy każdą z połówek dwoma plastrami sera i ustawiamy termoobieg.
  11. Przed podaniem obsypujemy łódeczki posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego! 

(Visited 54 220 times, 42 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • Aleksandra Przyjemska

    Czy zamiast kaszy gryczanej może być, np. kasza jaglana ? :))

    • http://szczypta-wege.pl szczypta wege

      Jak najbardziej, choć zaufaj mi – nawet jeśli nie lubisz kaszy gryczanej, to w połączeniu z pieczarkami, cebulką i chrupiącym słonecznikiem komponuje się naprawdę smacznie. ;-)

  • Anna Zajac

    Super przepis. Ja jeszcze dodalam sezam i pestki dyni do farszu. Wszystko jest juz w piekarniku :)

    • szczypta-wege

      Świetny pomysł, ja też lubię jak w zapiekanych daniach coś dodatkowo jeszcze chrupie. ;) Mam nadzieję, że smakowało!
      Pozdrawiam,
      Martyna

  • Dominika Rapacz

    Też użyłam kaszy jaglanej i zrezygnowałam z papryki i mimo to wyszło przepysznie!

  • Dominika Sławik

    zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszło pysznie! Poczęstowałam swoją mamę i też zachwycona :) Dzięki za fajny przepis. Będziemy testować pozostałe przepisy! Pozdrawiam Dominika

    • szczypta-wege

      Bardzo się cieszę, zachęcam do dalszego testowania moich przepisów! :)