;

Cytrynowa komosa ze szparagami


Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem szparagów, które tak krótko goszczą na naszych stołach. Ja osobiście jestem zdecydowaną fanką tych zielonych. ;)

komosa ryzowa ze szparagami przepis


Potrzebne składniki:

  • 1 szkl. komosy ryżowej
  • pęczek zielonych szparagów (ok. 400 g)
  • 5-6 łyżek mleka ryżowego (lub dowolnego roślinnego)
  • 10 łyżek wody (warto użyć tej z gotowania szparagów)
  • sok. z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • pieprz grubo mielony
  • sos sojowy
  • 1/2 pęczka natki pietruszkiszparagi z komosa

    Przygotowanie:

  1. Komosę ryżową płuczemy i gotujemy przez 15-20 min. (w stosunku 1:1 1/2).
  2. Szparagom odcinamy łykowate końcówki i  obieramy (1/3 całości od dołu).
  3. Pokrojone w mniejsze kawałki szparagi wrzucamy do gotującej się wody, na 5-7 min.
  4. W mniejszym garnuszku łączymy wodę, mleko roślinne, sok z cytryny i musztardę francuską.
  5. Dodajemy rozgniecione i posiekane ząbki czosnku, podgrzewamy na małym ogniu.
  6. Po chwili zagęszczamy sos mąką kukurydzianą, natychmiast mieszając energicznie (najlepiej trzepaczką).
  7. Gdy sos zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia i dodajemy do ugotowanej komosy i szparagów.
  8. Wszystko mieszamy i podgrzewamy, doprawiając sosem sojowym, grubo mielonym pieprzem i natką pietruszki

komosa ryzowa przepis szparagi wege
Smacznego!

(Visited 1 575 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!