Danie w 15 minut: Ziemniaki curry ze szpinakiem
Ziemniaki curry to dobry dodatek do każdego obiadu, jednak dla wiecznie zabieganych świetnie sprawdzi się jako główne danie!
No, ale jak to, przecież trzeba czekać aż ugotują się ziemniaki, a to nie taka szybka sprawa. Pokażę Wam jak można zaoszczędzić trochę czasu i zrobić całość w ciągu 15 minut!
Potrzebne składniki:
(jako główne danie porcja dla 2 osób)
- 8 małych ziemniaków – ok. 300-400 g (ja użyłam podłużnych)
- ok. 50-70 g szpinaku (u mnie jesienne zapasy)
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sok z cytryny
- przyprawa curry
- sól, pieprz
- łyżka sosu sojowego
- 15 g sera typu parmezan (np. cheddar)*
*typu parmezan, z racji tego, że prawdziwy parmezan zawiera podpuszczkę naturalną, która nie jest do przyjęcia dla wegetarian.
Coraz częściej na etykietach serów możemy znaleźć informację: produkt odpowiedni dla wegetarian, widnieje ona na serach cheddar, czy popularnym ostatnio dziurgasie.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry ok 0,5 cm. Gotujemy w osolonej wodzie 6 min.
- W międzyczasie obieramy czosnek, miażdżymy go nożem i drobno siekamy.
- Jeśli używamy świeżego szpinaku, kroimy go w paski.
- Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i wrzucamy nasze podgotowane ziemniaki.
- Do podsmażanych ziemniaków dorzucamy szpinak, jeśli używamy mrożonego kruszymy go w dłoniach.
- Następnie dodajemy czosnek, sól i odrobinę soku z cytryny.
- Całość podsmażamy i przyprawiamy sporą ilością curry, odrobiną pieprzu i sosu sojowego.
- Na koniec trzemy ser na tarce o drobnych oczkach, mieszamy i podajemy!
Smacznego!
(Visited 31 436 times, 1 visits today)