;

Domowe mleko kokosowe 1


Lubię eksperymentować i sięgać po proste sposoby na przygotowanie potrzebnych produktów w domu, do tej pory robiłam mleko migdałowe, na które przepis znajdziecie tutaj.

Dziś inspiracją był przepis z bloga Potrawy Półgodzinne.

domowe mleko kokosowe

Potrzebne składniki:

  • szklanka wiórków kokosowych (bez dwutlenku siarki! Warto przy zakupie zwrócić na to uwagę)
  • 2 szklanki wody + gorąca woda do zalania wiórków

 

Przygotowanie jest bardzo proste.

Wiórki zalewamy szklanką wrzątku (tak, by woda przykryła wiórki) i pozostawiamy do wystygnięcia i nasiąknięcia ;).

Następnie wiórki przekładamy do blendera, zalewamy szklanką wody i miksujemy przez ok. 1-2 min.

Przecedzamy wiórki przez drobne sito, dociskamy łyżką, bądź moździerzem, aby wiórki puściły jak najwięcej „mleka”.

Powtarzamy czynność – to znaczy: przekładamy odciśnięte wiórki z powrotem do blendera i stopniowo podlewamy wodą (w sumie 250 ml) miksując ponownie ok. 2 min.

Przecedzamy, dociskając wiórki do sita, mleko gotowe! ;)

 

Nie wyrzucamy wiórków!

Możemy je wykorzystać robiąc „kokosowo-kiwaczkowe” wieże. ;)

Przepis wkrótce.

(Visited 929 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!