;

Domowy seitan


Tak często zachwycałam się zakupionym w Czechach seitanem, aż w końcu postanowiłam przygotować go samodzielnie. Fakt, jest to bardzo czasochłonne, ale myślę że warto. Szukałam w internecie wskazówek, ale jak zwykle zrobiłam to po swojemu. ;)

Proporcje wskazane przeze mnie nie są zbyt dokładne, ale myślę że każdy, kto podejmie się tego wyzwania, sam odpowiednio je wycyrkluje.

domowy seitan

Seitan, to stosowany często w kuchni azjatyckiej substytut mięsa. Występuje w menu azjatyckich restauracji, ze względu na buddyjskich klientów, którzy nie spożywają mięsa.

Seitan, to inaczej gluten, który powstaje po wypłukaniu cząstek skrobi z pszennego ciasta.

 

Potrzebne składniki (mała pieczeń):

  • 1/2 kg mąki (typ 450)
  • woda
  1. Mąkę łączymy z odrobiną wody, zagniatamy ciasto pierogowe, tak aby było elastyczne, ale też trochę bardziej wilgotne niż na pierogi.
  2. Odstawiamy zagniecione ciasto na pół godziny.
  3. Następnie wyrabiamy ciasto ponownie, jeśli zbyt mocno klei się nam do rąk, podsypujemy odrobiną mąki.
  4. Kolejny etap (dla mnie najbardziej męczący), czyli płukanie. Możemy to robić na sitku lub misce (dzięki temu nie będzie nam tak zimno w dłonie).
  5. Płuczemy ciasto pod zimną wodą, aż przestanie spływać biała woda, cały czas zagniatając kulę, która w efekcie końcowym zmniejszy swoją objętość, będzie lekko żółtawa i bardzo „gumiasta”.

 

Przygotowanie marynaty:

co potrzebujemy?

sos sojowy

oliwę tymiankową

olej rzepakowy

tymianek

sok z cytryny

ostrą paprykę

pieprz kolorowy

odrobinę wody

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i wlewamy do szczelnego pojemnika zatapiając w nim nasz gluten.

Pozostawiamy go w marynacie na kilka godzin lub na noc (nie wylewamy marynaty!).

Gotujemy seitan zawinięty w gazę, ok. 1 godziny.

Następnie przekładamy go do skropionego olejem rzepakowym naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą i nacieramy rozgniecionym czosnkiem (ilość wg uznania), skrapiamy olejem rzepakowym i ewentualnie przyprawiamy dodatkową ilością przypraw (takich jak w marynacie).

Pieczemy pod przykryciem 200 st. C przez 25 minut (w międzyczasie przewracając na drugą stronę).

Odkrywamy i pieczemy przez kolejne 25 minut, także obracając.

 

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ja podałam z sosem, a Tatko był zachwycony. Mama zresztą też. :)

seitan jak zrobic

Smacznego!

(Visited 2 058 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!