;

Dyniowy pasztet bez jaj 1


 

pasztet-z-dynia-i-soczewica

Zawsze zastanawiałam się czy pasztet soczewicowy bez jaj będzie się trzymał kupy, że tak powiem. Zaryzykowałam, zainspirował mnie do tego przepis Mamy Alergika , który odpowiednio zmodyfikowałam.

Było warto! Dawno nie jadłam tak kremowego pasztetu, pycha!

I dodatkowo udało mi się wykorzystać resztę dyni.

 

Potrzebne składniki:

  • 1,5 szkl. czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 300-400 g obranej dyni
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku (+2)
  • 1-2 łyżeczki curry
  • kilka gałązek tymianku
  • pieprz kolorowy (2 łyżeczki) utarty z kardamonem(2-3 ziarenka)
  • kawałek tartego imbiru (ok. 2-3 cm.)
  • sos sojowy
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ok. 1 szkl. otrębów owsianych mielonych

 

masa-pasztetowa1

Przygotowanie:

  1. Soczewicę gotujemy na małym ogniu w 2,5 szklankach wody (aż wchłonie całą wodę), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Tartą marchew z selerem gotujemy w osolonej wodzie przez 10 min.
  3. Dynię pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie na małym ogniu, z posiekaną drobno cebulą i czosnkiem (jeśli będzie przywierała podlewamy minimalnie wodą).kanapki-z-pasztetem
  4. Gdy dynia mięknie ścieramy do niej imbir i przyprawiamy sosem sojowym.
  5. Ugotowaną soczewicę, odcedzone jarzyny i dynię blendujemy na nie całkiem gładką masę, przyprawiamy utartym w moździerzu pieprzem kolorowym z imbirem,
  6. Dodajemy kilka gałązek tymianku i 2 rozgniecione ząbki czosnku
  7. Całą masę mieszamy, natłuszczamy keksówkę, obsypujemy ją mielonymi otrębami i wypełniamy masą.
  8. Pieczemy przez  40-45 min. w temperaturze 180-200 st. C. (można przyspieszyć termoobiegiem).

 

pasztet-kanapkowy

Pasztet idealnie smakuje na chrupiących tostach z dodatkiem świeżego tymianku.

(Visited 1 416 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!