;

Falafele – kotleciki z cieciorki (bezglutenowe) 3


Podbijają serca mięsożerców, są bardzo łatwe w przygotowaniu, jeśli już zdecydujecie się na ich zrobienie,
koniecznie usmażcie ich więcej, będziecie sięgać po nie nawet na zimno. ;)

falafele

Przede wszystkim namoczcie na noc ciecierzycę lub przynajmniej na 8 godzin.

Potrzebne składniki:

(na ok. 14 sztuk)
  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 2 czerwone (małe) cebule
    (lub jedna większa)
  • 4 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • pieprz czarny grubo mielony (wedle uznania)
  • papryka ostra w proszku (wedle uznania)

Przygotowanie:

  1. Namoczoną ciecierzycę płuczemy i blendujemy w kielichu z nożami.
  2. Polecam blendowanie na dwie tury żeby wszystkie ziarna dokładnie się zmiksowały.
  3. Pod koniec blendowania dodajemy ząbki czosnku.
  4. Do zmiksowanej ciecierzycy dodajemy posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki i mąkę ryżową, dokładnie mieszamy.
  5. Następnie sok z cytryny, olej rzepakowy i pozostałe przyprawy.
  6. Formujemy kotleciki wielkości piłeczki pingpongowej i spłaszczamy je.
  7. Smażymy na niewielkiej ilości oleju ( ja smażyłam na jednej łyżce). z obu stron na złoty kolor, ok. 3-4 min. z każdej strony. (średni ogień).

Gotowe, smacznego!

falafele kotlet z ciecierzycy

(Visited 7 831 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • u100

    Witaj :)
    Przepis wygląda smakowicie ale raz piszesz o suchej ciecierzycy a potem o namoczonej? To jak ma być? I jak długo namaczasz? Pozdrawiam serdecznie

    • http://szczypta-wege.pl szczypta wege

      Dzięki za zwrócenie uwagi. ;) Pisząc o suchej, miałam na myśli, że nie jest gotowana, ale fakt – namaczam ją przez 8 godzin. Warto poczekać! Smacznego, napisz koniecznie jak wyszły. ;)

      • u100

        Wyszły pyszne. Dość mocne w smaku. Następnym razem dorzucę chyba podduszoną cebulę by złagodzić trochę smak dla dzieciaków.
        To kolejny Twój przepis, z którego korzystam i kolejny bosssskii :)