;

Galareta, zimne nóżki, śląski galert


Na Śląsku nie ma bez niej Świąt, urodzin i rodzinnych spędów.

Agar w dłoń i do roboty! ;)

wege galaretka z jarzynami

Potrzebne składniki:

  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • niewielki kawałek korzenia selera
  • 3 łyżki mrożonego groszku
  • łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 sznycelki a’la cielęce – Primavika
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 500 ml wody
  • 2 łyżeczki agaru

 

Przygotowanie:

  1. Jarzyny obieramy, myjemy, kroimy w jednakową kostkę.
  2. Gotujemy jarzyny z groszkiem 5 min. (w 500 ml wody), z dodatkiem oleju rzepakowego.
  3. Do gotujących się jarzyn dodajemy dwie łyżeczki agaru, mieszamy energicznie (aby nie pojawiły się grudki).
  4. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę sznycelki z odrobiną zalewy, przyprawiamy pieprzem.
  5. Gotujemy jeszcze przez 5-7 min.
  6. Przelewamy do małych kubeczków, bądź kokilek.Pozostawiamy do wystygnięcia.

warzywa w weganskiej galarecie

Smacznego!

(Visited 1 635 times, 3 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!