;

Gryczanki (bezglutenowe) 2


Czy kasza gryczana musi być nudna? Musi być tylko dodatkiem do obiadu? Niekoniecznie, zachęcam do przygotowania chrupiących placuszków gryczanych.  Dziś odgrywa pierwszoplanową rolę!

gryczanki

 

 

Potrzebne składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 4-5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 jajo (z chowu wolnowybiegowego)
  • garść natki pietruszki
  • 1-2 ogórki kiszone (domowe najlepiej!)
  • olej rzepakowy

 

 Przygotowanie:

  1. Do ugotowanej i wystudzonej kaszy (mnie zostało odrobinę mniej, ponieważ podzieliłam się z psem :)) dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki i pokrojonego w drobną kostkę ogórka kiszonego.
  2. Całość mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą.
  3. Formujemy niewielkie kotleciki.
  4. Smażymy z obydwu stron po ok. 2 min. (dociskając do patelni delikatnie łopatką).

 

Gryczanki świetnie smakują z pastą z pieczonej papryki, bakłażana i czosnku (ajvar / ljutenica).

gryczanki zbliz

Smacznego! 

(Visited 5 846 times, 3 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • wola

    Czy można zastąpić mąkę kukurydzianą mąką owsianą?

    • http://szczypta-wege.pl szczypta wege

      Wola, z owsianą mogą się rozpadać, jeśli nie masz kukurydzianej – użyj ziemniaczanej. :)