;

Grzybowy pasztet, idealny na Święta


Pasztet z soczewicy idealny na Święta Wielkanocne, Bożonarodzeniowe, jak i inne okazje. Wbrew pozorom to w miarę szybkie i nieskomplikowane danie.

 

Potrzebne składniki:

(jedna tradycyjna keksówka)

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • pół kostki masła lub margaryny wegańskiej
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 250 g pieczarek
  • garść suszonych grzybów (ja użyłam podgrzybków)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 5 łyżeczek imbiru świeżo startego lub w proszku
  • suszony czosnek w płatkach (wedle uznania)
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki garam masali
  • pieprz kolorowy
  • sos sojowy
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 3 jajka (od szczęśliwej kurki)
  • bułka tarta (do obsypania)
    (nie w wersji bezgl.)

    Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotować w 2 szklankach wody (25-30 min.), w przypadku brązowej, czy zielonej soczewicy potrwa to nieco dłużej.
  2. W międzyczasie startą marchewkę zrumienić na maśle, dodać posiekany czosnek, imbir, gałkę muszkatołową, kmin i cebulę.
  3. Pokroić w drobną kostkę pieczarki i wcześniej podgotowane suszone grzyby, dodać do reszty na patelni.
  4. Całość dusić na niewielkim ogniu przez 10-15 min., dodać suszony czosnek, garam masalę, pieprz, sos sojowy i chrzan.
  5. Połączyć z ugotowaną soczewicą i pozostawić do wystygnięcia. *
  6. Następnie dodajemy wymieszane jajka.
  7. Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki przełożyć masę i piec 45 min w 180°C na przedostatniej półce piekarnika.

Pasztet można serwować z sosem chrzanowym, jako dodatek do obiadu, bądź też zajadać z pajdą chleba. ;)

*jeśli wolicie gładką konsystencję pasztetu możecie całość zblendować przed przełożeniem do formy

Smacznego!

(Visited 634 times, 3 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!