;

Jagodowe muffiny na maślance (bez cukru)


babeczki jagodowe

Z racji tego, że sezon jagodowy już rozpoczęty, na stół wjeżdżają jagodowe muffinki, pulchne, smaczne, orkiszowe i bez cukru! ;)

To świetna propozycja na weekend, a ich przygotowanie zajmie Wam zaledwie parę chwil.

jagodowe muffinki

Potrzebne składniki:

Mokre:

  • 2  jaja od szczęśliwej kurki
  • 200 ml maślanki
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 100 g jagód

Suche:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g płatków owsianych
  • 3 łyżki lnu mielonego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 5 łyżek ksylitolu

muffiny na maslance z jagodami

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijamy do miski, mieszamy widelcem.
  2. Dodajemy maślankę, olej.
  3. Mąkę, płatki, len, ksylitol i sodę łączymy w osobnej misce.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  5. Do mokrych składników dodajemy suche.
  6. Wsypujemy umyte jagody, całość mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie.
  7. Napełniamy formy silikonowe/papilotki do 3/4 wysokości.
  8. Wkładamy do piekarnika na przedostatnią półkę na 25 min.
  9. Wyłączamy piekarnik, muffiny zostawiamy w zamkniętym piekarniku ok. 15 min.

muffiny na maslance

Smacznego! ;)

 

(Visited 2 432 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!