;

Knedle z czerstwego/suchego pieczywa 1


Suche pieczywo? Nie tylko na bułkę tartą!

Pamiętajmy o tym żeby w naszej kuchni nic się nie zmarnowało, a już o zgrozo nie trafiło do kosza.

Zapraszam po przepis na zapomniane już śląskie knedle z czerstwego pieczywa.

 

Potrzebne składniki:

( 3-4 porcje)

 

  • 2-3 szklanki suchego/czerstwego pieczywa razowego (mieszanego)
  • 1 szklanka zagotowanego mleka (roślinnego) lub wrzącej wody
  • łyżka oleju
  • 1 ½ cebuli
  • garść zieleniny (natka pietruszki/koperek/szczypior)
  • 1 jajo od szczęśliwej kurki
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

 

  1. Pieczywo kruszymy w dłoniach, zalewamy mlekiem/wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 min.
  2. W międzyczasie smażymy drobno posiekaną cebulę.
  3. Do chlebowej masy dodajemy podsmażoną cebulę, jajo, zieleninę i przyprawy.
  4. Całość mieszamy (najlepiej dłońmi).
  5. Formujemy niewielkie knedle (wielkości piłeczek ping-pongowych), które gotujemy 20 min. we wrzącej wodzie z rozgniecionymi ząbkami czosnku i dodatkiem ulubionych przypraw.

 

Podajemy z pieczarkami, domowym sosem grzybowym, bądź masłem.

 

Niech nam się to niemarnowanie żywności nie spodoba za bardzo, bo knedle są dość kaloryczne. ;)

 knedle

Smacznego!

(Visited 884 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • http://www.naturalnakuchnia.blogspot.com Ania_S

    Pomysł bardzo mi się podoba !! :) Nie spotkałam się w wcześniej z takim daniem, ale jestem pewna, że smakuje świetnie ;)