;

Makaron z pijanymi kurkami (bez glutenu)


Dziś Międzynarodowy Dzień Makaronu. Moja propozycja to połączenie duszonych kurek z sosem śmietanowym na białym winie, w towarzystwie makaronu amarantusowego. Od razu zaznaczam, że nie polecam podgrzewania tego makaronu, bowiem się rozpada. Tak więc lepiej ugotować tyle, ile damy radę zjeść. ;)

makaron bezglutenowy z kurkami

Potrzebne składniki:

  • 150 g makaronu amarantusowego świderki
  • 200 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • 25 g masła
  • 200 ml wina białego półwytrawnego
  • 10 łyżek jogurtu greckiego
  • 5 łyżek śmietany 12 %
  • pieprz grubo mielony
  • czubryca
  • sól gruboziarnista
  • garść świeżej natki pietruszki

makaron kurki białe wino bez glutenu

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną drobno cebulę podsmażamy na oleju, na małym ogniu.
  2. Następnie dodajemy oczyszczone kurki* i odrobinę masła, dusimy pod przykrywką na małym ogniu 10-15 min.
  3. W międzyczasie gotujemy makaron.
  4. Do kurek z cebulką dolewamy stopniowo wina, redukujemy.
  5. Jogurt ze śmietaną i przyprawami mieszamy w kubku.
  6. Na moment zestawiamy patelnię i dolewamy jogurt ze śmietaną.
  7. Całość podgrzewamy, dodajemy pod koniec część posiekanej natki pietruszki.
  8. Po zestawieniu z ognia łączymy sos z makaronem.

makaron z kurkami na białym winie

Podajemy, posypując całość świeżą natką pietruszki.

 

Smacznego! ;)

 

 

*Jeśli mamy większe kurki, kroimy je drobniej i być może dłużej dusimy.

(Visited 1 420 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!