;

Mleko migdałowe 2


mleko migdalowe

Żałuję, że zdecydowałam się na domową produkcję mleka migdałowego dopiero teraz.
Gorąco polecam, poza nocnym oczekiwaniem na namoczenie migdałów, zajmie nam to naprawdę chwilę! 

A zaufajcie mi – mleko migdałowe idealnie sprawdza się jako dodatek do kawy, owsianki, no i smaczne jest samo w sobie. 

Ze szklanki migdałów wyszedł mi niecały litr mleka (chyba dlatego, że mój blender więcej nie mieścił :)) i kubeczek twarożku migdałowego.

 

Potrzebne składniki:

  • szklanka migdałów
  • 4 szkl. wody

Produkcja:

potrzebujemy 4 szklanki (ok. 1 l) przegotowanej zimnej, ew. bardzo letniej wody, namoczone migdały, miskę (ponad litrową) i czystą pieluchę tetrową, bądź siatkę opatrunkową (gazę), blender zamykany z nożem (tzw. kielich)

  1. Migdały zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 10 minut i obieramy ze skórki.*
  2. Następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy zalane migdały na noc. Rano odcedzamy.*ściskając migdały kciukiem i palcem wskazującym migdały same, sprytnie będą pozbywały się odzienia ;)
  3. Migdały wsypujemy do blendera i dolewając stopniowo po szklance wody, miksujemy na całkiem gładko.
  4. Na miskę naciągamy i związujemy gumkami recepturkami złożoną dwukrotnie siatkę opatrunkową (bądź pieluchę tetrową)
    mleko migdalowe przygotowanie
  5. …i powoli przelewamy nasze mleko z blendera, następnie odciskamy okarę „twarożek” pozostały w siatce.

 

Gotowe!

Dajcie znać, czy to naprawdę takie skomplikowane!

almond milk mleko migdalowe

(Visited 1 272 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!