;

Modra kapusta na zdrowie


Czy znaliście legendę związaną z czerwoną, a u nas na Śląsku modrą kapustą?

Ja natrafiłam na nią przy okazji przygotowywania tego artykułu, legenda głosi, o tym że główki kapusty powstały z łez Likurga, którego Bachus – bóg wina, ukarał za zniszczenie winnicy.
Warto wiedzieć także, że czerwona kapusta zawdzięcza swój kolor  antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom.

Jest bogata w witaminę B1, ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad 20 mcg mniej.
A witamina B1 odpowiedzialna jest za zapobieganie nerwobólom, zaburzeniom rytmu serca, a także zalecana jest przy niedoborach żywieniowych, przedłużających się biegunkach i silnych stresach.
Znajdziemy ją właśnie w kapuście czerwonej! ;)

modra kapusta
Szczególnie na Śląsku modra kapusta popularna jest w duecie z kluskami,  wówczas jest zasmażana, zagęszczana i niewiele dobrego z niej zostaje.

Ja zaprezentuję Wam dziś nieco lżejszą wersję, dobrą zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kapustę należy gotować krótko, aby nie straciła tak wielu cennych witamin i minerałów.
Najlepiej więc byłoby jeść ją na surowo, jednak nie zaleca się tego osobom chorym na tarczycę.

Potrzebne składniki:

(dla 3 osób)
  • 1/2 główki kapusty czerwonej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek (niesiarkowanych)
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka octu balsamicznego rosso
    (zwróćcie uwagę żeby nie zawierał cukru)
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowy tłoczonego na zimno
  • majeranek
  • pieprz grubo mielony
  • łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Połówkę kapusty (pozbawioną głąba*)najpierw kroimy w cienkie plastry, a następnie niedbale szatkujemy.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
  3. Pokrojoną kapustę przerzucamy do głębszej patelni lub rondla i zalewamy niewielką ilością wody, tak aby przykryła kapustę.
  4. Dusimy na małym ogniu przez 5 min. z dodatkiem majeranku, następnie przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na małym ogniu przez 10-15 min.
    Gdybyśmy przykryli kapustę od razu, pozostałby nieprzyjemny zapach (charakterystyczny dla każdej gotowanej kapusty)- ze względu na dużą zawartość siarki.
  5. Do kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę, sok z cytryny i ocet balsamiczny, przyprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
  6. Przed podaniem mieszamy kapustę z olejem rzepakowym(tłoczonym na zimno), orzechami włoskimi i rodzynkami.

Smacznego! 
*Warto schrupać – to doskonałe źródło witaminy C!

kapusta modra z orzechami

 O kapuście

 

(Visited 2 515 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!