;

Muffiny z rabarbarem (orkiszowo-kukurydziane)


Coś przyjemnego na rozpoczęcie tygodnia… :)

muffiny z rabarbarem

Przepis ten może posłużyć nawet osobom z nietolerancją glutenu, które w niewielkich ilościach tolerują orkisz,
jeśli nie –  mąkę orkiszową możemy zastąpić gryczaną.

Sama mąka orkiszowa zawiera wiele walorów:

Orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników – wysokowartościowego białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapno), elektrolitów i witamin: A, E, D, B1, B2, B6. Szczególnie przyjazne dla serca i układu krążenia są znajdujące się w ziarnach orkiszu nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole. Pomagają one m.in. obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Orkisz pełnoziarnisty poprawia też koncentrację, humor oraz oddala zmęczenie. [Natura i Ty]

 

Potrzebne składniki:

[suche]

  • 2 i 1/2  szkl. mąki orkiszowej
  • 1/4 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/2 szkl. otrąb pszennych
    (bezglutenowcy mogą zastąpić otrębami gryczanymi, bądź orkiszowymi)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki cynamonu

 

[mokre]

  • 2 jaja od szczęśliwej kurki
  • 1/4 szkl. oleju
  • 150 ml maślanki
  • 150 ml wody
  • 3 i 1/2 łyżki miodu (u mnie wrzosowy)
  • pęczek rabarbaru obranego i pokrojonego w kostkę

orkiszowe muffinki z rabarbarem

Przygotowanie:

  1. Do wymieszanych składników suchych dodajemy rabarbar, a następnie wymieszane mokre składniki.
  2. Całość mieszamy łyżką, niezbyt dokładnie – dzięki temu babeczki lepiej wyrosną. ;-)
  3. Przekładamy masę muffinkową do foremek.
    Nie polecam nakładania bezpośrednio do papilotek, ponieważ masa jest dosyć płynna.
  4. Wstawiamy do nagrzanego do 175 st. C. piekarnika, na drugą od dołu półkę na 20-25 min.

 

Pozostawiamy na jakiś czas muffinki w nagrzanym piekarniku, nie otwieramy od razu!

babeczki z rabarbarem bez cukru
Smacznego!

(Visited 1 474 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!