;

Ruskie naleśniki


Dziś proponuję coś szybkiego na obiad – naleśniki z ruskim farszem, w nieco innej odsłonie, bowiem ktoś zajął miejsce ziemniaka, a kto? Przeczytacie poniżej. ;-)

 

Potrzebne składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. orkiszowej
  • szczypta soli
  • 1 jajko (od szczęśliwej kurki)
  • 1 szklanka wody wysokonasyconej (plus odrobina w zanadrzu)
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Do przygotowania farszu potrzebujemy:

  • puszkę białej fasoli (ja ze względu na czas poszłam na łatwiznę, polecam jednak użyć 1 kubka ugotowanej fasoli)
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • pieprz kolorowy grubomielony (nie żałować! ;-))

    nalesniki z ruskim farszem do pierogow

 Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy i odstawiamy.
  2. Naleśniki smażymy, dodając odrobinkę oleju tylko przy smażeniu pierwszego.

Farsz:

  1. Odsączoną fasolę i twaróg blendujemy na gładką masę.
  2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, rumienimy na złoty kolor.
  3. Dodajemy podsmażoną cebulę do fasoli i twarogu.
  4. Solimy, pieprzymy i gotowe.

 

Farsz rozsmarowujemy na całej powierzchni naleśników (pozostawiając ok. 2 cm z każdej strony), zawijamy w rulon.

Dzięki tym 2 cm farsz nie wypłynie, gdy decydujemy się na zapiekanie naleśników w piekarniku.

Możemy przy zapiekaniu obsypać naleśniki serem gouda.

 

(Visited 1 524 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!