;

Niby sushi – idealne na domówkę


Prosty pomysł na szybką imprezową przystawkę, świetnie imitującą sushi. Glony są zastąpione przez zielone ogórki, a kwestia farszu pozostawiona jest Waszym gustom, ja proponuję dziś dwa rozwiązania. :)
niby sushi przystawka wege

Potrzebne składniki:

  • 2-3 większe ogórki szklarniowe
  • puszka fasoli czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżki siemienia lnianego
  • świeżo posiekany lubczyk
  • 2-3 łyżeczki czubrycy
  • garść szczypiorku
  • 1/2 opakowania serka pleśniowego typu lazur do smarowania
    lub camembert/lazur pokrojony w kostkę, czy też inny serek do smarowania/twarogowy
    doprawiony wedle gustu
  • świeża bazylia
  • pieprz czarny grubo mielony

 

Przygotowanie:

niby sushi wege bez glonow

  1. Ogórki obieramy ze skórki.
  2. Kroimy w plastry ok. 2 cm.
  3. Wydrążamy gniazda nasienne małą łyżeczką.
    przy okazji wcinając odpadki :))
  4. Fasolę z puszki odsączamy i przekładamy do blendera
  5. Dodajemy posiekane dwa (lub 3) ząbki czosnku, sos sojowy, czubrycę,
    siemię lniane, olej oraz lubczyk.
  6. Całość blendujemy i dodajemy posiekany drobno szczypiorek.
  7. Przygotowaną pastą z fasoli faszerujemy połowę ogórków.

    Część (druga) niewegańska obejmuje ogórki faszerowane serkiem,
    bez wątpienia jest to opcja na błyskawiczną przystawkę dla niespodziewanych gości. ;)

  8. Przyozdabiany ogórki listkami bazylii.

niby sushi czerwona fasola

Smacznego!

(Visited 2 085 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!