;

Orientalne pierożki (wegańskie)


samosy wege

Kolejna wariacja na temat orientalnych pierożków po polsku, tym razem nadałam im inny kształt.

Samosy to potrawa z kuchni indyjskiej, w postaci trójkątnego pierożka nadzianego warzywami, zazwyczaj smażonego w głębokim oleju, u mnie zdrowsza wersja – bo z piekarnika.

Takie polskie samosy, świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Sprawdzą się podczas przyjęć, wiosennych pikników, a także jako przekąska w pracy, czy szkole.

Całą zabawę stanowi ich klejenie, myślę że do przygotowania tego dania możecie zaangażować Wasze pociechy, ponieważ przy sklejaniu samosów, nie potrzeba aż takiej precyzji, jak przy klejeniu tradycyjnych pierogów.

samosy weganskie

 

Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżeczki papryki w proszku
  • szczypta soli
  • 1/2-1/4 szkl. wody*

*dodajemy stopniowo, zależy to od grubości przemiału mąki

samosy

Farsz:

  • 1/2 niewielkiego brokuła
  • 100 g soczewicy zielonej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 chilli (ok. 4 cm) z pestkami
  • sos sojowy (3-4 łyżki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4-5 łyżeczki chunky chat masala* lub zwykłej masali
  • 4-5 łyżek bułki tartej lub dowolnych otrąb
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

 

* Dla zainteresowanych składchunky chat masali 
białą i czarna sól, wytrawne mango, kminek, czarny pieprz, pestki granatu, kolendra, liście mięty, imbir, gałka muszkatołowa, chilli, kminek, goździki.

Przygotowanie:

Ciasto: Mąki łączymy z solą i papryką w proszku, dodajemy oliwę, stopniowo dolewamy wodę, mieszając wszystkie składniki łyżką, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając odpowiednią ilość wody.

W międzyczasie gotują się pokrojone w drobne kawałki brokuły (z łodygą oczywiście) – 10 min.

Soczewicę zieloną gotujemy w 200 ml wody przez 20-25 min.

Ugotowane brokuły i soczewicę miksujemy niezbyt dokładnie, dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku, sok z cytryny i pozostałe przeprawy.

Aby farsz nie był zbyt mokry dodajemy bułkę tartą/otręby oraz mąkę kukurydzianą.

Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.

przygotowanie pierozkow

Wycinamy kółka, na każde z nich przypada kopiasta łyżeczka farszu, którą przykrywamy z góry drugim krążkiem i sklejamy (robiąc cztery rożki) tak jak na zdjęciu.

Przygotowane pierożki układamy na wyłożonej papierem blaszce i wstawiamy na przedostatnią półkę piekarnika, na 20-25 min.

Temperatura: 200 st.

(5 min. przed końcem ustawiamy termoobieg)

oreint express

Smacznego!

 

 

(Visited 3 353 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!