;

Orkiszowe naleśniki inaczej


Naleśniki inne niż wszystkie, bo orkiszowe – gorąco polecam! A do tego z dość nietypowym farszem.

orkiszowe nalesniki z ciekawym farszem

 

Potrzebne składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. orkiszowej
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • 1 jajko (od szczęśliwej kurki)
  • 1 szklanka wody wysokonasyconej
    (plus odrobina w zanadrzu)
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Do przygotowania farszu potrzebujemy:

  • 100 g kiszonej kapusty z marchewką
    (nie kwaszonej!)
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 większej cukinii
  • kawałek pora
  • 5 łyżek pomidorów z puszki krojonych
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • sok z cytryny
  • pieprz syczuański
  • majeranek
  • papryka ostra czerwona
  • garam masala
  • sos sojowy
  • opcjonalnie: 50 g sera camembert (z podpuszczką mikrobiologiczną)

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy i odstawiamy.
  2. Kapustę i pieczarki kroimy drobno, cukinię ścieramy na tarce (grube baśki), pora kroimy w półplasterki, wszystko dusimy na małym ogniu ok. 10 min., dodajemy odrobinę oleju rzepakowego, sok z cytryny oraz pomidory, całość mieszamy i przyprawiamy, pozostawiamy chwilę na patelni.
  3. Naleśniki smażymy na patelni do naleśników, dodając oleju tylko przy smażeniu pierwszego.
  4. Na naleśniki układamy plaster sera camembert i wykładamy płasko farsz na połowę powierzchni, zawijamy w rulon i podgrzewamy na suchej patelni.

 

Rady:

Gdy odstawimy ciasto przynajmniej na 20-30 min. będzie one bardziej elastyczne i nie będzie rwało się podczas smażenia i odwracania.

*wodę do ciasta dodajemy z wyczuciem :)
 orkiszowe naleśniki

Ktoś zamawia na wynos? ;)

(Visited 723 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!