;

Ostre burgery ze szpinakiem 2


Przepisy na burgery cieszą się z Waszej strony dość dużym zainteresowaniem, przepis na te zrodził się z potrzeby wykorzystania pierwszego targowego szpinaku. Był to udany eksperyment wykorzystania szpinaku jako „nawilżacza”, zamiast zwykle wybieranego buraka.
Dodatkowo zdecydowałam się na podkręcenie ich smaku przez dodanie suszonej chilli.

Efektami końcowymi miałam okazję podzielić się podczas Wegańskiej Kuchni Społecznej w Rybniku. 

burgery szpinakowe

Potrzebne składniki:

(ok. 16 burgerów)

  • 1 filiżanka opłukanej kaszy jaglanej (ok. 100 g)
    (gotujemy w 2 filiżankach wody przez 13-15 min. od zagotowania)
  • 1 filiżanka czerwonej soczewicy (ok. 100 g)
    (gotujemy w 2 filiżankach wody aż zmięknie, do odparowania całej wody!)
  • 3 garści świeżego szpinaku (ok 100-150 g )
  • 6 ząbków czosnku
    (3 do podsmażanej cebulki)
  • 1 cebula
  • 1 chilli suszona
    (ok. 5 cm)
  • sok z połówki cytryny
  • 3/4 filiżanki płatków owsianych
  • filiżanka słonecznika łuskanego
  • filiżanka mąki jaglanej (0k. 100 g)
    (można zamienić na kukurydzianą)
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 3-5 łyżeczek majeranku suszonego
  • 3-4 łyżeczki chunky chat masala* lub zwykłej masali
  • 2-3 łyżeczki ostrego curry w proszku
* Dla zainteresowanych składchunky chat masali 
białą i czarna sól, wytrawne mango, kminek, czarny pieprz, pestki granatu, kolendra, liście mięty, imbir, gałka muszkatołowa, chilli, kminek, goździki.

burgery ze szpinakiem

Przygotowanie:

  1. Ugotowaną kaszę i soczewicę pozostawiamy do wystudzenia.
  2. Myjemy i osuszamy szpinak, pozbywamy się zgrubiałych łodyżek.
  3. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z rozgniecionymi i posiekanymi ząbkami czosnku.
  4. W dłoniach kruszymy papryczkę chilli (nie pozbywamy się pestek).
  5. Gdy całość się zrumieni, dodajemy świeży szpinak, podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę pod przykryciem,
    następnie odparowujemy całą wodę.(czyli już bez przykrycia).
  6. Po zdjęciu z ognia skrapiamy sokiem z cytryny i czekamy aż całość wystygnie.
    Możemy nastawić już piekarnik na 200 stopni.
  7. Szpinak blendujemy na gładką masę (wyjdzie jej ok. 200 ml).
  8. Do zblendowanego szpinaku dodajemy suche płatki owsiane i ponownie całość blendujemy.
  9. Zieloną masę i słonecznik dodajemy do wymieszanej z kaszą soczewicy.
  10. Pozostaje dodanie pozostałych ząbków czosnku, oleju, sosu sojowego oraz pozostałych przypraw.
    (sypcie od serca, burgery będą jeszcze lepsze! ;))
  11. Do połączenia dodajemy jeszcze mąkę jaglaną.
  12. Powstała masa nie będzie plastyczna, będzie kleiła się do dłoni. Burgery „rzucamy” na wysmarowany olejem papier (na szczebelkach).
  13. Wstawiamy na przedostatnią półkę piekarnika na 20 min.
  14. Burgery po 20-25 min. obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 15 min. z termoobiegiem.

Tak przygotowane burgery możemy jeść na ciepło, na zimno, z sosem, w bułce, jakkolwiek wymyślimy. ;)

zielone wege burgery przepis

Smacznego!

(Visited 12 630 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • Verhidiana

    Kotleciki mają bardzo ciekawy smak. Polecam uważać z przyprawami, ja przesadziłam z carry, i jego smak był dominujący w kotletach (szkoda, bo tyle smakowitych skłądników wewnątrz – szpinak, soczewica, słonecznik).

    • http://szczypta-wege.pl szczypta wege

      Verhidiana, bardzo się cieszę. :)

      Co do przypraw – w przepisie ujęłam ilość od jednej do dwóch łyżeczek, warto jednak próbować masy, w trakcie wyrabiania.
      Być może to będzie cenna uwaga dla innych, dziękuję i pozdrawiam!