;

Pasta à la wege kaszanka 4


pasta z czarnej fasoli wege
Tworząc tę pastę w ogóle nie przyszło mi do głowy, że może komukolwiek przypominać kaszankę. ;) Ale tak zdecydowali jej degustatorzy. ;) Mam tylko nadzieję, że to za sprawą wyglądu, nie smaku. Przypuszczam, że zasłużyła na to „miano” za sprawą czarnej fasoli i kaszy jaglanej.

Było to moje pierwsze spotkanie z czarną fasolą i na pewno nie ostatnie!

Bo to bardzo wartościowy strączek, ale o tym niżej.

wege kaszanka z czarnej fasoli

Potrzebne składniki:

(2 małe słoiczki)

  • 1 szkl. czarnej fasoli
    (po ugotowaniu podwoi swoją objętość:))
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • świeża nać młodej marchewki
    (najlepiej od zaufanego handlarza)
  • garść natki pietruszki (1 mały pęczek)
  • 1 łyżka posiekanej naci selera (zielona część)
  • 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1/2 szkl. suszonych pomidorów
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • ok. 1/4 szkl. wody
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 posiekanej papryczki chilli
    (posiekać i zalać 2 łyżkami oleju/oliwy)pasta z czarnej fasoli i kaszy jaglanej
  • Pozostałe przyprawy
    • 5 łyżeczek papryki wędzonej (w proszku)
    • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    • łyżeczka pieprzu kolorowego
    • łyżeczka pieprzu ziołowego
    • łyżeczka kurkumy
    • 2 łyżeczki majeranku
    • 3 łyżeczki czarnuszki

Przygotowanie:

  1. Fasolę namaczamy dzień wcześniej (najlepiej na noc lub na minimum 8 godzin).
  2. Z namoczonej fasoli odlewamy wodę i płuczemy pod bieżącą wodą.
  3. Fasolę gotujemy przez 50-60 min. Przez pierwsze 10 min. na dużym ogniu.
    (w razie czego dolewamy wodę w trakcie gotowania)
  4. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy na sypko,
    Na jedną 1/2 szkl. kaszy przypadnie szkl. gorącej wody. Gotujemy 8-10 min.
  5. Ugotowaną kaszę zdejmujemy z palnika i przykrywamy pokrywką.wege paprykarz z kasza
    Czas na fasolę.
  6. Ugotowaną fasolę blendujemy z dokładnie umytą nacią marchewki i pietruszki oraz z suszonymi pomidorami wraz z oliwą.
  7. W trakcie blendowania podlewamy składniki wodą  (ok. 1/4 szkl.).
  8. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, posiekaną nać selera, sok z cytryny, sos sojowy oraz zalane oliwą chilli.
  9. Na koniec pozostałe przyprawy i kasza jaglana.
  10. Całość mieszamy dokładnie, nie blendujemy.
  11. Przekładamy pastę do słoiczków i wkładamy do lodówki, aby przegryzły się wszystkie smaki.

 

Pasta jest dość czasochłonna, ale myślę że warto ją przygotować. ;)

pasta z czarnej fasoli vege kaszanka

Smacznego!

 

Czarna fasola, dlaczego warto?

Po pierwsze dla smaku! Jest inna niż znane nam do tej pory jaś, czy czerwona( do tego często z puszki).

Jest lekko słodkawa,a momentami nawet ostrawa. Sami spróbujcie i oceńcie ten smak. ;)

Poza tym jest bogata w masę przeciwutleniaczy, które chronią nas przed rozwojem wielu chorób.
Podobno w czarnej fasoli znajdziemy ich znacznie więcej, niż w białej.

Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, szczególnie B1, dzięki czemu wzmacnia nasz układ nerwowy oraz soli mineralnych.

Czarna fasola, dostarcza także sporo białka,

Jedzmy ją, na zdrowie! ;)

pasta z czarnej fasoli wege kaszanka

 

(Visited 5 684 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • http://kukinarium.blogspot.com Kasia Ber

    Definitywnie do wypróbowania:).

    • http://szczypta-wege.pl szczypta wege

      Polecam! ;)

  • Jerzy Leon

    Zawsze kaszanka była z kaszą, głównie gryczaną ;).
    Z tego i pewnie z kilku innych przepisów jako inspiracji skorzystam.
    Pozdrawiam.

    • http://szczypta-wege.pl szczypta wege

      Czekam na opinię, czy się przyjęła i życzę smacznego!
      Pozdrawiam,
      Martyna