;

Pasta z pieczonego czosnku 2


A dziś tak na szybko: pasta z pieczonego czosnku idealna do faszerowania na przykład grillowanych warzyw. 

pasta z pieczonego czosnku

 

Potrzebne składniki:

  • 1 1/2 główki czosnku polskiego
  • 1 opakowanie sera ricotta
  • solidny pęczek zieleniny (ja dodaję pół na pół koperku z natką pietruszki)
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  1. Ząbki czosnku oddzielamy (niekoniecznie, jednak przyspieszy nam to proces obróbki ;-)) i pieczemy/grillujemy przez 15 min. bądź trochę dłużej, aż ząbki czosnku będą miękkie i kremowe. 
  2. Łączymy obrane ząbki z ricottą, całość blendujemy, doprawiamy i dodajemy posiekaną drobno zieleninę. Całość mieszamy i gotowe!

 

*opcjonalnie można dodać 1-2 ząbki świeżego czosnku

 

W razie potrzeby ricottę zawsze można zastąpić homogenizowanym twarożkiem.

 

Myślę, że taka pasta świetnie sprawdzi się podczas przyjęć, w sezonie grillowym (na dobrze rozgrzanym grillu czosnek zmięknie znacznie szybciej), do faszerowania, bądź jako dip i nikogo nie zawiedzie. ;)

Już wkrótce podzielę się z Wami do czego ją ostatnio wykorzystałam.

 

Smacznego!

(Visited 1 110 times, 2 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!