;

Pęczak po meksykańsku 2


Gryczana bywa tutaj często, jaglana wszędobylska, to może tak sięgnąć po pęczak? ;)

Bardzo szybka propozycja obiadowa.

peczak z fasola

W moim przypadku jeszcze szybsza, bo z jesiennych zapasów został mi słoiczek domowej salsy, ale też sobie poradzicie. ;)

 

Potrzebne składniki:

  • 1 szkl. kaszy pęczak
  • puszka fasoli czerwonej
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1/2 małej suszonej chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • majeranek
  • sól
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • 2 garście świeżego jarmużu
  • olej rzepakowy do smażenia

peczak z chilli i fasola

 

Przygotowanie:

  1. Pęczak zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy na małym ogniu (od momentu zagotowania 15 min.) aż wchłonie wodę.
  2. na niewielkiej ilości oleju podsmażamy posiekany czosnek i suszone chilli.
  3. Zmniejszamy ogień dolewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę.
  4. Następnie dodajemy pokrojoną drobno czerwoną paprykę.
  5. Gdy całość się zrumieni dodajemy posiekane drobno pomidory (mogą być z puszki).
  6. Przyprawiamy całość solą, majerankiem, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką w proszku.
  7. Do warzyw dodajemy kaszę oraz fasolę z odrobiną wody z puszki.
  8. Po chwili dodajemy porwany w dłoniach jarmuż.

Gotowe!

 

peczak z fasola czerwona
Smacznego. ;)

 

fasola z jarmuzem

(Visited 9 495 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • Mikołaj Baczyński

    Wyprobowałam przepis wyszło bardzo dobre danie smakowało całej rodzinie

    • http://szczypta-wege.pl szczypta wege

      Bardzo się cieszę, że Wam smakowało – polecam się na przyszłość! ;)