;

Pesto, sos do makaronu ze świeżego szpinaku 1


pesto ze szpinaku

Przepis dość nietypowy, ponieważ pesto nie zostało przygotowane z surowego szpinaku, stąd też jesteśmy świadkami małego oszustwa… ale jego przepiękny zielony kolor i smak sprawią, że o tym zapomnimy, prawda? ;-)

Myślę, że po odtworzeniu tego przepisu podzielicie moje zdanie i nieraz zdecydujecie się na wyczarowanie tego zielonego dodatku, sprawdzi się zarówno w towarzystwie makaronu, jak i na przypieczonej kromce żytniego pieczywa. ;)

 

Potrzebne składniki:

  • 150-200 g świeżego szpinaku
    (wyszedł cały durszlak /jak na zdjęciu/)
  • 1 niewielka cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 suszona papryczka chilli (ok. 3 cm)
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • 3/4 filiżanki płatków owsianych górskich*
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

 

*bezglutenowcy mogą sięgnąć np. po płatki gryczane

pesto ze szpinaku z penne

 

Przygotowanie:

(z podanej ilości przy dodaniu pesto do makaronu wyjdą nam 3-4 porcje obiadowe)
  1. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z rozgniecionymi ząbkami czosnku.
  2. W dłoniach kruszymy papryczkę chilli (nie pozbywamy się pestek).
  3. Gdy całość się zrumieni, dodajemy świeży szpinak, podlewamy odrobiną wody i dusimy 5 minut pod przykryciem,
    następnie odparowujemy całą wodę (bez przykrycia).
  4. Po zdjęciu patelni z ognia skrapiamy szpinak sokiem z cytryny i czekamy aż  przestygnie.
  5. Szpinak blendujemy na gładką masę (wyjdzie jej ok. 200 ml).
  6. Do zblendowanego szpinaku dodajemy suche płatki owsiane i ponownie całość blendujemy.
  7. Podlewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Pesto gotowe! ;)

Przygotowane pesto z powodzeniem możecie przechowywać do 5 dni w lodówce, w szczelnie zakręconym słoiku lub zdecydować się na zamrożenie.

 

Podając pesto w towarzystwie ulubionej pasty polecam posypać całość prażonymi ziarnami słonecznika.

 

pesto szpinakowe sos szpinak

 

(Visited 7 766 times, 9 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • Maya Majek

    moje pytanie, co dają płatki owsiane w tym przepisie? :)