;

Pieczone buraczki w soku z granata – à la carpaccio 1


Jeśli nie próbowaliście do tej pory pieczonych buraków to koniecznie musicie to nadrobić!

Przypominam moje pozostałe sałatki z pieczonym burakiem – z fasolką szparagową oraz z brązową soczewicą.

Poza tym, że smakują obłędnie to bardzo łatwo się je obiera po upieczeniu i jeśli wybierzecie mniejsze sztuki, zajmie Wam to mniej czasu niż gotowanie.

carpaccio z burakow

Potrzebne składniki:

  • 3 niewielkie buraki
    (podobnej wielkości)*
  • 2 łyżki soku z granatu
  • 2 łyżki soku z cytryny
    (połówka małej cytryny)
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
    (można zastąpić sezamowym lub lnianym)
  • 2-3 niewielkie ząbki czosnku
  • sól gruboziarnista morska
  • pieprz kolorowy gruboziarnisty

*jeśli nie dostaniecie małych buraków mogą być większe, przekrojone na połowę lub ćwiartki

 

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  2. Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową.
  3. Pieczemy z termoobiegiem ok. 45 min.
    (sprawdzamy wbijając widelec, jeśli łatwo wchodzi buraki są gotowe)
  4. Pozostawiamy do przestygnięcia, obieramy ze skórki
    i kroimy w cieniutkie plasterki/półplasterki.
    Jeśli chcecie, aby było to buraczane carpaccio zetrzyjcie buraki na mandolinie. 
  5. Buraki układamy na talerzu i skrapiamy kolejno:
    sokiem z granatu,sokiem z cytryny.
  6. Następnie posypujemy posiekanym drobno czosnkiem,
    rozgniecionym w moździerzu (lub młynku) pieprzem kolorowym oraz soląi na końcu całość oblewamy olejem z orzechów włoskich.

Warto pozostawić całość do przegryzienia, jeśli wytrzymacie! ;)

carpaccio z buraka wege

Smacznego!

 

Przepis bierze udział w akcji:

Na przednówku na wzmocnienie

 

(Visited 2 314 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • KaSia

    Zdrowa kuchnia zdrową kuchnią, zdrowe jedzenie – zdrowym jedzeniem. Ale nawet najzdrowsze składniki nie spowodują, że powietrze w kuchni będzie zdrowsze. Podczas gotowania zostawiamy w niej mnóstwo wilgoci, która potem może namnożyć problemów, typu pleśń, grzyb itd. Może, ale nie musi – wystarczy, że zaopatrzymy się w odpowiednio filtrujący okap, który dobrze przefiltruje powietrze. Tak więc potraktujmy okap jako podtawowy element każdej, a tym bardziej – zdrowej – kuchni.