;

Placki ziemniaczane inaczej, czyli przepis na roladę ziemniaczaną 1



A może tak zamiast placków ziemniaczanych, ociekających tłuszczem skusić się na roladę z piekarnika?

Przygotowanie tak proste, jak przygotowanie placków ziemniaczanych, a zawsze to jakieś urozmaicenie. ;)

rolada ziemniaczana ed

Potrzebne składniki:

(dla 3-4 osób)

  • 0,5 kg ziemniaków
  • pół cebuli
  • łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
    / można użyć mąki kukurydzianej, wówczas przepis będzie bezglutenowy
  • świeży tymianek
  • majeranek
  • sól
  • odrobina oleju rzepakowego

Farsz:

  • 200 g szpinaku (u mnie mrożony z letnich zapasów)
  • kilka pieczarek
  • 1/2 kostki twarogu półtłustego
  • sok z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • czubryca
  • sos sojowy
  • pieprz czarny grubo mielony

 

 

 Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, odsączamy wodę, dodajemy łyżkę mąki i posiekaną drobno cebulę wraz z ziołami.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i na wyłożoną papierem blachę, (lekko wysmarowaną olejem) równomiernie wykładamy cienką warstwę ziemniaczanej masy. Odrobinę skrapiamy olejem.
  3.  Pieczemy 20 min.
  4. W międzyczasie rozmrażamy szpinak, doprawiając go sokiem z cytryny, czosnkiem i pieprzem.
  5. Pieczarki podsmażamy, dodajemy sos sojowy, czubrycę, całość mieszamy ze szpinakiem i rozgniecionym twarogiem.
  6. Farsz wykładamy całej powierzchni ziemniaczanego placka i zwijamy, posiłkując się papierem. Uwaga gorące! ;)

Warto na moment wsadzić jeszcze zawiniętą roladę do piekarnika (czego ja za pierwszym razem nie zrobiłam).

 

Smacznego!

(Visited 16 343 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • Filip eF

    Bardzo fajny przepis, dziękuję :) Nieskromnie też napiszę, że wyszło mi smaczne – tylko jedno ale: mimo, że nawet zwiększyłem o jakieś 50% ilości poszczególnych składników, to dla 3 osób porcje były skromne. :)