;

Polskie smaki, czyli kasza gryczana z botwinką


 

Dziś zamiast klusek i modrej kapusty na stole ląduje królowa polskich kasz, czyli gryczana.

Nie sama! Towarzyszyć będą jej: pięknie ubarwiona botwinka oraz kwaśny, polski kiszeniak.

Tradycyjne smaki w niecodziennym wydaniu.
Będzie kolorowo, smacznie i przede wszystkim, co Was zapewne ucieszy – dosyć szybko. ;)

botwinka z kasza gryczana i ogorkiem

 

Potrzebne składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • pęczek botwinki
  • 2-3 ogórki kiszone
  • młoda cebula
  • łyżka lub dwie musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta czubrycy
  • 2 łyzki sosu sojowego
  • pieprz prosto z młynka

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotuję w 1,5 szkl. wrzącej wody, bez przykrycia, przez 15 min.
  2. Na oleju podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Dodaję posiekaną botwinkę, duszę przez 5 min.
  4. Na patelnię wsypuję ugotowaną kaszę.
  5. Dodaję pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
  6. Pozostaje tylko musztarda i pozostałe przyprawy.
  7. Dajemy wszystkiemu przegryźć się na małym ogniu.

 

kasza gryczana z botwina

Gotowe, smacznego!

 

(Visited 2 565 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!