;

Prosta zapiekanka na głodniaka!



Nie Wy też tak czasem macie, ale ja, kiedy jestem głodna i nie mam specjalnej ochoty na gotowanie, stawiam na piekarnik i naczynie żaroodporne, do którego można wrzucić wszystko.

Tak było i tym razem, co jak co, ale jak na studentkę przystało zdarza mi się przyrządzić coś, z niczego. ;)

 

Potrzebne składniki:

  • kilka ugotowanych ziemniaków (można wykorzystać pozostałości z wczorajszego obiadu ;))
  • 1-2 średnie marchewki
  • 1 papryka biała
  • puszka fasoli czerwonej
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 3-4 plastry łagodnego sera żółtego
  • pęczek natki pietruszki
  • tymianek, majeranek
  • sok z cytryny
  • olej z pestek winogron
  • kilka suszonych pomidorów

Przygotowanie:

(ok. 4-5 porcji)

  1. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy ok. 15-20 min.
  2. Ziemniaki ugniatamy, dodajemy odrobinę oleju, przeciśniętego czosnku, przyprawiamy sosem sojowym, tymiankiem i majerankiem.
  3. Część ziemniaków wykładamy na spód naczynia żaroodpornego, a na nie uprzednio odsączoną fasolę przyprawioną majerankiem.
  4. Kolejna warstwa to: marchewka, przeciśnięty czosnek i 2 plastry sera.
  5. Następnie pokrojona w cienkie plastry papryka, suszone pomidory i posiekana drobno lub zblendowana natka pietruszki (z sokiem z cytryny).
  6. Na wierzchu wykładamy pozostałe ziemniaki wymieszane z żółtym serem.

Wstawiamy do piekarnika na 25 min. (termoobieg 180 stopni)

5 min. przed końcem ustawiamy piekarnik na 200 stopni.

 

Smacznego!

(Visited 2 063 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!