;

Prosta zapiekanka z sezonowych warzyw



Korzystając w pełni z sezonu na pomidory, kabaczki, smaczne ziemniaki, młodą cebulę i inne skarby ziemi, zachęcam do przyrządzenia bardzo prostej, warzywnej zapiekanki.

Jej przygotowanie ogranicza się do pokrojenia warzyw i czasu oczekiwania na ich upieczenie. Prawda, że proste? ;)

 

zapiekanka z sezonowych warzyw

Potrzebne składniki:

  • kilka dojrzałych pomidorów*
  • 1-2 kabaczki/cukinie
  • 2-3 młode cebule
  • 1 większy bakłażan
  • kilka ziemniaków
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżej bazylii (nie do końca sezonowa ;))
  • czubryca
  • sos sojowy
  • oliwa z oliwek (z wytłoków)
  • sok z cytryny
  • kilka ząbków czosnku

Przygotowanie:

  1. W natartym oliwą naczyniu układamy naprzemiennie warzywa, (pokrojone w plastry ok. 1 cm) , całość skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, „wtykamy” pokrojone w plasterki ząbki czosnku, przyprawiamy czubrycą, świeżym tymiankiem i bazylią.
  2. Naczynie przykrywamy folią i całość pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25-35 min.(wyznacznikiem będą ziemniaki), zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze aż całość się przyrumieni (możemy posłużyć się termoobiegiem).
  3. Gdy warzywa będą gotowe możemy (w wersji niewegańskiej) dodać pokruszoną fetę i skropić całość octem balsamicznym.

 

*polecam sparzyć pomidory i obrać je ze skórki

Smacznego!

(Visited 5 059 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!