;

Prosty przepis na bataty 1


BATATY LATWY PRZEPIS WEGE

Jeszcze do niedawna nie byłam fanką batatów, wręcz za nimi nie przepadałam po próbie zaprzyjaźnienia się z nimi w formie puree…
Mimo dodania dość sporej ilości ostrych przypraw oraz czosnku, słodycz batatów nie odpowiadała mi.

Postanowiłam dać im szansę i tym razem wylądowały na patelni, w formie smażonych talarków.

Nie wiem czy to kwestia obróbki wpłynęła na zmianę smaku, czy wygrała sugestia, że to, co smażone jest dobre, ale…
w końcu się przekonałam i pragnę się z Wami podzielić tym jakże prostym przepisem, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadów, bądź jako przekąska na przyjęcie. ;)

 

Potrzebne składniki:

  • 2 bataty (ok. 400-500 g)
  • sól morska gruboziarnista (2 łyżeczki)
  • rozmaryn suszony (1 łyżeczka)
  • curry w proszku (2 łyżeczki)
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • olej (u mnie słonecznikowy) (3 łyżki)

BATATY SMAZONE Z ROZMARYNEM I CURRY

Przygotowanie:

  1. Bataty obieramy, myjemy i kroimy w plasterki o grubości 0.5 cm.
  2. Pokrojone bataty przekładamy do miski i przyprawiamy solą morską z młynka,
    rozmarynem oraz curry.
  3. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy olej.
  4. Całość mieszamy rękami, nacierając talarki batatów.
  5. Odstawiamy na jakiś czas, ale nie jest to konieczne.
  6. Rozgrzewamy patelnię (jeśli mamy zaufaną patelnię /u mnie od jakiegoś czasu WOLL :)/,
    do której bataty nie będą przywierać, nie dodajemy więcej oleju, jeśli nie – możemy dodać jeszcze odrobinę.
  7. Smażymy na średnim ogniu, z każdej strony ok. 3-4 minut, aż talarki będą rumiane.

 

Myślę, że to świetna alternatywa dla frytek, ponieważ bataty nie chłoną tyle tłuszczu (co widać na zdjęciu – niewielkie kropelki pozostają na patelni).

BATATY PRZEPIS

Smacznego!

(Visited 9 666 times, 8 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • Kasia Makarska

    Ależ mi ślinka cieknie… :)