;

Proziaki faszerowane brokułami


Proziaki to swego rodzaju bułeczki z patelni lub oryginalnie z blachy.
Wywodzą się z Podkarpacia i nazwa pochodzi od słowa „proza”, czyli soda – będąca jednym ze składników bieszczadzkiej potrawy.

Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i wbrew pozorom wcale nie tak pracochłonne.

Ja zdecydowałam się, że  je dodatkowo nafaszeruję brokułami i serem bałkańskim, choć można je przyrządzić także bez wsadu. :)

proziaki kuchnia kresowa wegetarianska

Potrzebne składniki:

(ok. 12 sztuk)

Ciasto:

  • 0.5 kg mąki pszennej typ 650
  • 300-320 ml maślanki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli morskiej
    miska

Farsz:

  • 1 mały brokuł lub połowa dużego
  • 100 g sera bałkańskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz kolorowy
  • łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sok z 1/2 cytryny

proziaki przepis przygotowanie krok po kroku wege

Przygotowanie:

  1.  Do przesianej mąki z sodą, cukrem trzcinowym, solą dolewamy stopniowo maślankę, mieszamy łyżką.
  2. Zagniatamy ciasto, najlepiej bez podsypywania, ciasto musi być elastyczne i dobrze wyrobione,
    możemy nim rzucić kilka razy o blat/stolnicę. ;-)
  3. Przykrywamy ciasto ściereczką i odkładamy na 15 do 30 min. (choć niekoniecznie), w tym czasie przygotowujemy farsz.
  4. Brokuły dzielimy na małe różyczki, łodygę siekamy w niewielkie plastry, gotujemy ok. 6 min.
    (ja podlałam brokuły niewielką ilością wody i podgotowywałam je na dużej patelni)
  5. 2 minuty przed końcem ( w przypadku gotowania na patelni)
    dodajemy posiekany drobno czosnek, sos sojowy, pieprz i sok z cytryny, na końcu olej.*

Jeśli gotujecie brokuły w garnku, to po odcedzeniu dodajcie czosnek i przyprawy i chwilę podduście całość.

Możecie zmiksować brokuły z serem bałkańskim, ja posiekałam je drobniej i dodałam pokrojony w kosteczkę ser bałkański.

proziaki faszerowane danie brokulami

6. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm.
Wykrawamy dość duże kółka (ja użyłam miseczki), nakładamy po dużej łyżce farszu na połowę,
składamy i zagniatamy brzegi żeby się nie rozkleiły.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy proziaki (bez tłuszczu!) z obydwu stron po ok. 3-4 minuty.

proziaki szczypta-wege

Podajemy z sosem lub bez, u mnie improwizacyjne połączenie smaków – kuchni podkarpackiej i bułgarskiej, jako sos posłużyła ljutenica. :)

Proziaki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, choć ja zdecydowanie wolę na ciepło!

 

Smacznego!

proziaki przepis wegetarianski kuchnia polska wschodnia

(Visited 2 721 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!