;

Przepis na gzik – czyli pyry z gzikiem na Śląsku :)


Pyry z gzikiem tylko w Wielkopolsce? A właśnie, że nie. Korzystajmy wszędzie z pomysłów na proste polskie dania. 

A co to ten gzik? To twaróg wymieszany ze śmietaną i pozostałymi dodatkami, np. podsmażoną cebulką, szczypiorkiem, czy rzodkiewką.

Gzik w Wielkopolsce musi być podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, ups… z pyrami właśnie!

poznanskie pyry z gzikiem

Potrzebne składniki:

porcja (gziku) dla 3 osób

  • pyry :)
    ilość wedle uznania
  • kostka twarogu
  • 3-4 łyżki śmietany 18 %
  • 1 średnia cebula
  • szczypiorek (3-4 łyżki)
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

    Przygotowanie:

  1. Pyry gotujemy w mundurkach.
  2. Rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  3. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, posiekany szczypiorek i podrumienioną cebulę.
  4. Całość mieszamy i jemy z przekrojonymi na połówki pyrami.

Jakie to proste, mogłabym to jeść codziennie!


pyry z gzikiem to proste
Smacznego!

(Visited 815 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!