;

Rozgrzewająca zupa z cieciorką


Chyba czas najwyższy pogodzić się z nadchodzącą zimą, nadszedł czas rozgrzewających, imbirowych zup, herbat, grzańców i cytrusów (które właściwie wychładzają, ale wszędzie ich pełno). ;)

 

Jeśli zostały Wam dyniowe zapasy, albo zabezpieczyliście się i upieczoną dynię zamknęliście w zamrażalniku (jak zrobiłam ja ;)) to świetnie, jeśli nie zastąpcie ją słodkimi ziemniakami.

zupa z dyni

Potrzebne składniki:

  • 600 g dyni
  • 1 papryka czerwona
    Wywar:
  • 3 średnie marchewki
  • 1-2 korzenie pietruszki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • kawałek pora (5-10 cm)
  • ziele angielskie (łyżeczka) + liść laurowy (3-4 szt.)
    ____________________________________________________
  • 2 łyżki masła (lub dwie łyżki oleju kokosowego)
  • 2-3 łyżeczki przyprawy madras lub innej indyjskiej/korzennej mieszanki
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub suszonego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • słonecznik (podprażony na suchej patelni)
  • szczypiorek
  • 200 g cieciorki (u mnie ze słoika)

 

Przygotowanie:

  1. Dynię (ze skórką) lub słodkie ziemniaki kroimy w większą kostkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 40 min.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler naciowy kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 10-12 min. na małym ogniu, następnie dodajemy ziele i liście laurowe i gotujemy jeszcze przez 5 min.
  3. W międzyczasie podsmażamy na maśle lub oleju kokosowym pokrojoną w kostkę paprykę i upieczoną dynię lub słodkie ziemniaki.
  4. Do dyni i papryki dodajemy imbir, przyprawę madras i sos sojowy.
  5. Podsmażoną paprykę z dynią dodajemy do wywaru, dodajemy cieciorkę i gotujemy całość przez 5 min.

Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem.

dyniowa zupa

Smacznego!

 Dynia, jak ją wykorzystać? Zapraszam po przepis na wegański pasztet!

(Visited 2 312 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!