;

Szafir w kuchni Szczypty Wege, czyli recenzja patelni marki WOLL


sajgonkii szczyptawege

Nawiązując współpracę z firmą Gustus miałam okazję przetestować patelnię niemieckiej marki WOLL.

Przyznam szczerze, że do tej pory nie zwracałam aż takiej uwagi na powłokę, z której wykonane są patelnie, dziś już wiem, że ma to ogromne znaczenie – otrzymując patelnię Woll Saphir Lite spełniło się moje marzenie o posiadaniu blachy na piecu opalanym drewnem.

gustus szczypta-wege

Ale jak to patelnia, czy blacha na piecu? Tak to, patelnia z szafirowo-tytanową powłoką idealnie spełnia tę funkcję.

Jeśli marzyliście o tym, aby w warunkach domowych odtworzyć góralskie placki z blachy, czy też podkarpackie proziaki, to gorąco polecam Wam zaopatrzenie się w taką właśnie patelnię. Zrobicie to bez kropli tłuszczu i przypalania.

Mimo dużych rozmiarów – 26 x 30 cm, używając naczynia na kuchence gazowej, na niewielkim palniku nagrzewa się równomiernie i utrzymuje ciepło na całej powierzchni, nawet po zdjęciu z ognia. To za sprawą grubego, niemal centymetrowego dna.

proziaki szczypta-wege

Przechodząc już do tematu beztłuszczowego gotowania, warto wspomnieć o aspekcie zdrowotnym.
Nanokompozytowa powłoka pozwoli Wam na przygotowanie dań z niewielką ilością tłuszczu (lub całkowicie bez :)), co z pewnością zadowoli niejedną osobę dbającą o swoje zdrowie.
Uwierzcie, że zdołacie nawet zrobić jajko sadzone, które nie przywrze do patelni(!), mimo braku tłuszczu.

woll jajko szczypta-wege

Co do samego efektu wizualnego, a zarazem praktycznego, niewątpliwym atutem testowanej przeze mnie patelni jest jej kształt.

Do tej pory w mojej kuchni obecne były wyłącznie okrągłe patelnie, co nieraz bywało przeszkodą, choćby podczas smażenia okrągłych kotletów, czy sajgonek. Tutaj powierzchnia została wykorzystana maksymalnie. :)

Na tej patelni z powodzeniem pomieściłam obiad dla 4 osób.

Dosyć często przygotowuję dania „jednogarnkowe”, dotychczas, kiedy chciałam przygotować je dla większej ilości osób, miałam problem, aby się zmieścić i „jednogarnkowe” zamieniały się w duet patelnia + rondel.
Teraz, bez problemu mogę zrobić na patelni od początku do końca risotto, czy „misz-masz” do pracy dla mojego partnera. ;)

Patelnia na tyle elegancko się prezentuje, że odpada przygotowywanie naczynia do serwowania.

woll szczypta-wege patelnia

Minusem, a zarazem plusem jest jej waga.
Jeśli wypełniona jest po brzegi i chcecie trzymając ją w dłoni, bezpośrednio nakładać dania na talerze, radzę spędzić więcej czasu na siłowni. ;)

Plus jej ciężkości: Możecie być pewni, że patelnia nie osunie się Wam z kuchenki.

Sam uchwyt także jest stabilny i odporny na temperatury do 250 stopni Celsjusza!
Co za tym idzie, patelni można używać nawet w piekarniku, jako naczynia żaroodpornego (dołączona jest także pokrywa z hartowanego szkła), co wkrótce zamierzam przetestować.

raczka woll szczypta-wege

Po jedzeniu, czas na zmywanie. :)

I tutaj jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, mycie nawet bardzo zabrudzonego naczynia, za sprawą powłoki non-stick nie wymaga większego wysiłku i jest bardzo szybkie.

Producent zapewnia także możliwość mycia w zmywarce, czego nie jestem specjalną zwolenniczką, w przypadku patelni.

Jeśli chodzi o bardziej szczegółową specyfikację to warto wspomnieć o tym iż naczynia marki Woll nadają się do każdego rodzaju kuchenek.

Wybierając patelnie tego producenta otrzymacie 25 lat gwarancji na dno oraz 2 lata gwarancji na powłokę i uchwyt, zaoszczędzicie na energii, dzięki doskonałemu przewodnictwu i kumulacji ciepła oraz zyskacie porządnie wykonany i elegancko prezentujący się sprzęt.

wielofunkcyjnosc woll szczypta-wege

Myślę, że przy użyciu tej patelni przygotuję dla Was masę smacznych i zdrowych przepisów! ;)

(Visited 409 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!