;

Szparag + młoda marchewka = idealna para


marchewka mloda z zielonymi szparagami szybki obiad
Kochani, to już ostatni szparagowy dzwonek! Sięgajmy po ostatnie pęczki i zajadajmy się na zapas. Dziś niewymyślnie, prosto, w bardzo doborowym towarzystwie. ;)

Zapraszam po pozostałe przepisy z użyciem szparagów, białych i zielonych -> tutaj

 

Jeśli macie zaufane źródło z młodymi jarzynami, koniecznie do niego sięgnijcie po pęczek świeżutkich, młodych, słodkich marchewek.

Nie wyrzucajcie naci! – przyda Wam się do mojego kolejnego przepisu. :)

 

Potrzebne składniki:

  • pęczek młodych marchewek
  • pęczek szparagów zielonych
  • olej rzepakowy do smażenia

 

  • szparagi z mloda marchewka w tymiankowym sosie

 

sos

  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju sezamowego
    (lub innego orzechowego)
  • 2 łyżki wody
  • suszony lub świeży tymianek
  • szczypta soli morskiej
  • pieprz kolorowy gruboziarnisty

mloda marchewka szparagi

Przygotowanie:

  1. Szparagi pozbawiamy łykowatych końcówek (ok. 1-2 cm), obieramy 1/3 długości od dołu.
  2. Marchewki myjemy bardzo dokładnie, nie obieramy!
    (jeśli są jakieś większe, przekrawamy wzdłuż na pół)
  3. Rozgrzewamy na patelni olej i na najmniejszym ogniu smażymy marchewki przez 10-15 min. (pod przykryciem).
  4. Po 10 min. na patelnię dorzucamy szparagi i smażymy wraz z marchewkami przez kolejne 10 min. (bez przykrycia).
    (możecie smażyć na dwie patelnie, jeśli nie macie jednej dużej)
  5. Sos: olej sezamowy z sokiem z cytryny mieszamy energicznie (dzięki temu trochę zgęstnieje), dodajemy przyprawy i wodę.

Gotowe danie polewamy sosem, przed podaniem.

marchewka mloda ze szparagami

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:
Warzywa i owoce z grilla
(Visited 1 583 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!