;

Szybka wege przekąska z tofu (bezglutenowe)


To ciekawa odpowiedź dla tych, którzy uważają że tofu jest bez smaku! Ja najbardziej lubię je w takim właśnie wydaniu.

Tymi tofu-kuleczkami możemy zajadać się samymi, bądź podawać je jako dodatek do obiadu – w postaci małych pulpecików, np. z makaronem. Sprawdzają się w każdej formie.

 

Potrzebne składniki:

  • 180 g tofu naturalnego
  • 2-3 plastry suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sos sojowy
  • curry
  • garam masala
  • nasiona czarnuszki
  • olej rzepakowy ( do smażenia i łyżka do masy)tofu na szybko

Przygotowanie:

  1. Tofu ścieramy na tarce, na drobnych oczkach (można także rozgnieść widelcem).
  2. Pomidory suszone siekamy drobno i dodajemy do startego tofu.
  3. Dodajemy mąkę kukurydzianą, curry, garam masalę, czarnuszkę, łyżkę oleju oraz chlust sosu sojowego.
  4. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i formujemy niewielkie kuleczki.
  5. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, przetaczając kuleczki na patelni z każdej strony.
    Ułatwieniem będzie przechylanie patelni. ;)

Smacznego!

 

CZARNUSZKA ma właściwości rozkurczowe, antybakteryjne, antywirusowe, jest bogata w witaminę E, która odpowiada za ochronę organizmu, ochrania także płuca. Czarnuszka zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto czarnuszka działa przeciwgrzybicznie, wspomaga trawienie i odtruwa organizm.

 

Będzie pasowało:

(Visited 7 655 times, 3 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!