;

Szybki obiad – kuskusowa zapiekanka


Dlaczego warto jeść kuskus?

Jest to „kasza” (z pszenicy durum) łatwostrawna, jest świetną alternatywą dla ziemniaków, czy makaronu. A przede wszystkim jest bardzo szybka w przygotowaniu. To jej główny atut.

Ma dużo błonnika, więcej białka niż kasza perłowa lub ryż i może być spożywany przez osoby cierpiące na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, gdyż nie podrażnia żołądka*.

wege zapiekanka z pieczarkami

Potrzebne składniki:

  • kubek kaszy kuskus
  • 1/2 brokuła (różyczki)
  • 200 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • czubryca
  • pieprz czarny grubomielony
  • 1/4 sera camembert ( z podpuszczką mikrobiologiczną)
    opcjonalnie

 Przygotowanie:

  1. Kaszę zalewamy wrzątkiem (przykrywając wodą ok. 1 cm nad powierzchnią kaszy).
    Odstawiamy aż napęcznieje, mieszamy z dużą ilością sosu sojowego i pieprzu.
  2. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Pieczarki kroimy w półplastry.
  3. Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem.
  4. Na dół naczynia wykładamy pieczarki z posiekanym czosnkiem, następna warstwa to kuskus,
    kolejna brokuły, przyprawione czubrycą.
  5. Ponownie wykładamy kuskus, a na wierzch pieczarki z czosnkiem, skropione olejem.
  6. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 min. 190 st. C.
  7. 5 min przed końcem dodajemy pokrojonego w plastry camemberta.

Smacznego! ;)

(Visited 11 850 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!