;

Szybki obiad w upalne dni – domowa mieszanka warzyw na patelnię


szybki obiad z sezonowych warzyw

Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam wiele czasu, a zdaję sobie sprawę, że podczas upałów w kuchni chcecie spędzać jak najmniej czasu.

Pozostaje więc ugotować brązowy ryż i sporządzić domową mieszankę warzyw na patelnię.

Warzyw sezonowych, prosto z targowiska!

 

Potrzebne składniki:

  • 100 g brązowego ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki curry
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1/2 małego brokuła
  • 2 młode marchewki
  • garść szczypiorku
  • 4-5 łyżeczek sezamu
  • sos sojowy (3-4 łyżki)
  • sok z 1/2 limonki

sezonowe warzywa z ryzem

Przygotowanie:

  1. Ryż płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Zalewamy 250 ml zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia.
  3. Następnie zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy pod przykryciem ok. 25-30 min./

    Możemy ugotować ryż wcześniej, wtedy przygotowanie obiadu zajmie nam zaledwie 15 minut!

  4. Młodą marchewkę myjemy i kroimy w cienkie plastry (ok. 0,5 cm), brokuła dzielimy na małe różyczki, a łodygi kroimy podobnie jak marchewkę, fasolkę obieramy, myjemy i kroimy na trzy.
  5. Gdy mamy przygotowane warzywa bierzemy się za czosnek, rozgniatamy i siekamy drobno.
  6. Na rozgrzany olej (4-5 łyżek) wrzucamy posiekane ząbki czosnku wraz z curry.
  7. Zmniejszamy ogień na minimum i po 30 sekundach na patelni lądują wcześniej przygotowane warzywa.
  8. Warzywa podlewamy 1/4 szkl. wody i dusimy pod przykryciem 5 min.
  9. Następnie odkrywamy warzywa, zasypujemy sezamem, doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i smażymy 2-3 minuty.
  10. Gotowe warzywa podajemy z ugotowanym brązowym ryżem, obficie obsypując szczypiorkiem.

Lekko, szybko, sezonowo!

domowa mieszanka warzyw na patelnie

Smacznego!

(Visited 3 838 times, 2 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!