;

Szybki wegański obiad z cukinią w roli głównej 4


Cukinia dostępna jest już w coraz niższych cenach.
Jest tak wdzięcznym warzywem, możemy ją jeść na surowo (mój pies bardzo taką uwielbia! ;)), zamieniać w makaronowe wstążki,
możemy ją dusić, podsmażać, robić z niej ciasta, faszerować na różne sposoby, albo zetrzeć na tarce i zrobić błyskawiczne, wegańskie placuszki z cukinii! ;)

cukinia placki latwe

Potrzebne składniki:

(porcja dla 2 osób)

  • 2 średnie cukinie
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki jaglanej*
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • sok z cytryny 2 łyżki ( żeby nie piła tłuszczu)
  • 2-3 łyżeczki curry
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka-dwie oleju
  • pieprz grubo mielony
  • szczypta suszonych jarzyn
  • olej rzepakowy do smażenia*kaszę jaglaną można zmielić w młynku albo zastąpić mąkę jaglaną – kukurydzianą

 

Przygotowanie:
(ok. 15-20 min.)

  1. Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej i sos sojowy.
  3. Mieszamy, najlepiej rękami.
  4. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki jaglanej, łyżkę otrąb, 3 łyżeczki curry, pieprz i suszone jarzyny.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy, na patelni rozgrzewamy olej.
  6. W dłoniach mocno ściskamy ciasto, formując płaskie, niewielkie placuszki.
  7. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron.

Smacznego!

weganskie placuszki z cukinii

(Visited 30 170 times, 1 visits today)
Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ) Available from: Condition: Good ! Order now!
  • Natalia

    Robiłam już te placki z kilku przepisów, ale muszę przyznać, że Twój jest najlepszy, bo placki są pyszne i nie rozpadają się (a to był mój najgorszy problem). Ja cukinie po starciu na tarce dokładnie odcisnęłam jeszcze, wyszły super :)

    • http://szczypta-wege.pl szczypta wege

      Natalia, bardzo się cieszę! Ja też miałam zawsze ten sam problem z plackami z cukinii, aż w końcu znalazłam sposób. :)
      Mam nadzieję, że poza konsystencją placki smakowały. ;)

      Pozdrawiam,
      Martyna

  • młody kucharz

    No właśnie jak się podaje przepis to trzeba się liczyć z tym że może to robić osoba nie bardzo kumata w gotowaniu a jak zakładasz bloga to jakaś odpowiedzialność musi być …… więc jak po starciu nie odciśniesz cukini to wyjdzie g…… no nie placki wiec naucz się baranie że jaki piszesz to pisz coś konkretnie a nie baw się w Amaro bo tylko ludzi wkur…….. całe twoje dzieło wylądował w kiblu bo nie dało się usmażyć …..

    • http://szczypta-wege.pl szczypta wege

      Młody Kucharzu, gratuluję wysokiej kultury osobistej. :-)
      Pozdrawiam,
      szczypta-wege